Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Пред 10 дена е објавен повикот за давање под концесија на 39 ловиштата во ловните региони Македонски Брод, Берово, Прилеп, Тетово, Велес, Свети Николе, Радовиш, Штип, Битола, Делчево и Кочани и истиот ќе трае се до 17 март.

Од нив 26 се ловишта за сите дивеч, додека 13 за крупен дивеч. Јавниот повик е отворен за сите стопански објекти, а концесионерите ќе се одберат по пат на електронска аукција.

Ловиштето “Мартолци“ се наоѓа во централниот дел од нашата држава и припаѓа на Средно – Вардарското ловностопанско подрачје - ловниот реон Велес. Тоа е ловиште за ситен дивеч кое се простира на површина од околу 7.780 ха.

Иако овој дел од нашата држава изобилува со убави предели и природа, со ловишта богати со дива свиња и во дел од кои може да се лови и дивокоза, сепак ова едноставно ловиште е она со кое може да се пофалат и гордеат жителите од регионот на Извор и Богомила.

Ова наизглед обично ловиште, благодарение на инвестициите и големиот труд на новиот концесионер “Ловечко друштво Сурда-Вахо“ од село Оморани, прерасна во највредното ловиште во овој ловен реон. Повеќето новоизградени ловнотехнички и ловностопански објекти, ова просечно ловиште го вброи во редот на ловиштата за пример, во кои има што да се види и научи. 

Гоничите се најстара раса на ловечки кучиња од кои најверојатно настанале повеќето ловечки раси на кучиња. Воглавном секоја држава си има свои раси на гоничи, но кај сите нив исти се заедничките особини: претражување на теренот и пронаоѓање на дивечот, како и негово гласно гонење. Со текот на времето и во согласност со потребите на ловците, кај гоничите се развиени и други работни особини, кои ги чинат сестрано употребливи.

Така тие можат да се научат да работат како трагачи по крвна трага, помалите раси успешно  се користат за работа во јами, ги специјализираат за тражење и лов на диви свињи, лисици или само зајак. Тие може да се употребуваат и за истерување на фазани, но може да се обучат и за донесување на помал дивеч, со лаење да јавуваат каде се наоѓа застреланиот дивеч, да ги чуваат оставените работи и сл.

Ловиштето Јасен е атрактивна и позната дестинација за ловџиите од САД и Русија, а последните години и љубителите на ловот од Европа.

За да го одржат интересот за овој ловен предел во кој живее и рисот како заштитен автохтон и редок дивеч, во соработка со дипломатските претставништва и промотори низ светот, раководството на Јасен заедно со Агенцијата за промоција на туризам вршат интензивен маркетинг прилагоден на подрачјето каде се презентираат.

 Дивечот завзема значајно место во целокупните односи на општеството кон природата. Современите општествени политички или административни заедници во најголем број на земји, овие односи ги регулира со закон, подзаконски акти, уредби и наредби. Ловечките организации кои делуваат организирано во оваа област, со своите акти (статути и правилници) истотака уредуваат поголем дел од оваа материја. Маѓутоа, постојат комплицирани ситуации и прилики кои не можат да се регулираат со закони или правни акти со императивна сила. Ова се однесува пред се на односот на ловецот кон дивечот, на дружењето на ловците за време на ловот, на контактите на ловците помеѓу себе, како и на други прашања од оваа област. Значи, таму каде што престанува законот, делуваат општествените норми базирани на свеста и совеста, на традицијата и обичаите. Кодексот на ловците зборува токму за тоа.

 

 

Со одлука на Владата на Ребублика Македонија, 39 ловишта во нашата земја ќе бидат доделени на концесија. Тоа се ловишта кои припаѓаат на ловните реони, Македонски Брод,  Берово, Свети Николе, Прилеп Тетово, Велес, Радовиш, Штип, Битола, Делчево и Кочани.

Викендов што помина, во отворените ловишта од нашата држава беше последниот за лов на повеќе видови крупен дивеч од ловната сезона на 2013 година. Од 1 февруари, согласно Законот за ловството започнува ловостојот на дивата свиња и срната, како и на обичниот елен кој за жал го има само во неколку ловишта од нашата држава. Еленот лопатар и муфлонот засега ги има само во оградените ловишта, па за нив може да се рече дека ловостојот нема значење.

 

Трихинелозата е болест од која покрај дивечот, оболува и човекот. Тоа е болест предизвикана од ембрионите на Тrihinellа spiralis за време на нивната миграција од цревата на човекот во мускулите, а пропратена е со висока температура, јаки болки во мускулите, отекување на лицето и веѓите и еозинофолија (зголемен број на бели крвни зрнца - еозинофоли кои се знак за присуство на паразити во телото).

Трихинелите се ситни црви кои потсетуваат на влакно (грчки tricino = влакнест), а живеат исклучиво паразитски живот во цревата и мускулите на многу месојади  и сештојади. На човекот може да премине видот Trichinella spiralis (Owen, 1835.), и да предизвика трихинелоза. Раширена е по цел свет, а посебно во краевите каде се јаде свинско месо. Останатите видови кои се наоѓаат во дивата природа далеку од човекот немаат значење за хумано-медицинска паразитологија. Таа била откриена при обдукција, како ситна ларва во мускулите на почината особа. Во тој стадиум ја опишал Owen во 1835 година и ја нарекол Trichina spiralis.

Weather

Cloudy

15°C

Skopje

Cloudy
Humidity: 57%
Wind: E at 6.44 km/h
Wednesday
Partly cloudy
13°C / 27°C
Thursday
Partly cloudy
12°C / 26°C
Friday
Partly cloudy
10°C / 27°C
Saturday
Rain
13°C / 26°C

Translator

Visitors Counter

698303
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
126
544
670
15847
698303

Your IP: 54.81.71.187
Server Time: 2018-04-24 08:27:22
Web Analytics