Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

 Куната златка е убава и итра ѕверка, чие што тело е долго околу 55 cm, а опашот околу 30 cm. Шилестата муцка и е темно обоена, со оштри заби. Има широки, влакнести и подвижни уши. Кратките нозе и се покриени со темни влакна, дури и на табаните. Крзното одозгора и е темнокафејаво, на муцката бледо, на челото и образите светлокафејаво, на на стомакот жолтеникаво, грлото и дониот дел на врато и се со убава жолта боја како жолчка од јајце, што воедно е и најпозната карактеристика на куната златка. Густото, меко и сјајно крзно преку зима има потемна боја отколку преку лето.

 

Во неделата 35 ловџии во Росоманско организирале хајка на штетен дивеч, при што се отстрелани два волка. Според претседателот на Здружението на ловци Тиквешија од Кавадарци, Васко Иванов, оваа акција е редовна.

- Се работи за редовна хајка на штетен дивеч, која се организира веднаш по сезоната за лов на полезниот дивеч. Хајката беше одржана во ловиште број 7 во Росоман, во делот кај росоманското село Крушевица. Акцијата беше многу успешна. Беа најдени неколку волци, а се отстрелаа два, што е голем успех - соопшти Иванов.

Според член 49 од Законот за ловството Концесионерот на дивечот во ловиштето најдоцна до 31 март во тековната година е должен да изготви годишен план за спроведување на посебната ловностопанска основа и да го достави на мислење до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во рок од 30 дена од денот на приемот на годишен план за спроведување на посебната ловностопанска основа треба да даде мислење до концесионерот на дивечот во ловиштата.

Без позитивно мислење на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на годишниот план, концесионерот на дивечот во ловиштето не може да го користи правото на застрел на дивечот во ловиштето.

Ловиштето “Тажево“ е востановено како ловиште за крупен дивеч. Тоа се наоѓа во централниот дел од нашата држава, односно е дел од Кичевско – Бродското ловностопанско подрачје – реон Македонски Брод. Ловиштето е лоцирано во крајниот северен дел на овој ловен реон и е со површина од околу 7.680 ха.

Ловниот реон Македонски Брод се карактеризира со неколку убави ловишта за крупен дивеч, од кои со својата атрактивност се издвојува токму ловиштето “Тажево“.  Тоа се должи на повеќе фактори, помеѓу кои се богатството со разни видови на дивеч, можноста за лов на дивокоза, убавата природа, слабата населеност, граничењето со ловиштето “Јасен“, близината на акумулационото езеро “Козјак“ и сл.


Ова е статија објавена во популарното американско ловечко списание “Sports Afield“ од авторот Крег Бодингтон. Авторот и самиот е пасиониран ловец и во списанието ги опишува своите ловечки искуства низ целиот свет. Тој во списанието на многу афирмативен начин го споделува своето искуство од ловот во нашата држава и воедно дава свое видување за нашата држава и ловот во неа. Во продолжение ќе Ви овозможам да го прочитате во целост неговиот текст.

 

Ловџии од САД, Русија, Австралија, па дури и Нов зеланд плаќаат и по 17 илјади евра за да ловат во Македонија. Државното ловиште Јасен, според директорот Михаил Малахов,  веќе три години е едно од десетте најпознати ловишта во светот. Најмногу се лови балканската дивокоза и за неа ловџиите плаќаат од 1 500 до 4.500 евра. Најмала вредност има дивата свиња, за која просечно се плаќаат по 400 евра, но може да достигне и цена од 6 илјади евра. Најскапо во Јасен е да убиеш елен.

Развојот во ловиштето “Ниџе“ е повеќе од очигледен. Инфраструктура, сместувачки капацитети, почитување на Законот за ловството, професионална ловошуварска служба и т.н. Но, за поздрав е фактот кој говори дека покрај сите елементи кои ги обезбедува концесионерот „Еуроимпекс“, фокус на компанијата е насочен кон грижа за дивечот и заштита на животната средина.

 “Еуроимпекс“ на планината Ниџе има изградено модерно оградено ловиште за одгледување и застрел на дивеч, во кое во моментов има преку 500 единки разни видови дивеч. Дивечот се прихрануваат во текот на целата година и за него се грижи професионална ветеринарна служба.

Без реално утврдена состојба нема ни добри планови за стопанисување. Иако пребројувањето на дивечот е обврска на концесионерите на ловиштата и денеска има концесионери кои оваа најважна задача не ја сваќаат сериозно, па на таков начин и му приоѓаат. Броењето на дивечот се наметнува како потреба при планско стопанисување. Сите концесионери на ловишта кои што знааат што значи пребројувањето на дивечот толку се навлезени во оваа проблематика така што е непотребно да се пишува и да се потсетуваат.

Сепак факт е дека има доста од нив кои што на оваа задача не и посветуваат доволно внимание па се наметнува потребата да ги потсетиме тоа да го направат сега кога завршува зимата и кога поминале т.н. зимски губитоци. Ако при тоа успешно ја завршат оваа задача и ако се утврди “вистинската“ бројна состојба на дивечот во ловиштето, тогаш лесно е да се изработат реални планови за отстрел.

Weather

Clear

11°C

Skopje

Clear
Humidity: 76%
Wind: WSW at 6.44 km/h
Tuesday
Mostly cloudy
13°C / 27°C
Wednesday
Mostly sunny
10°C / 27°C
Thursday
Mostly sunny
12°C / 28°C
Friday
Scattered thunderstorms
12°C / 27°C

Translator

Visitors Counter

697672
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
39
389
4724
15216
697672

Your IP: 23.20.245.192
Server Time: 2018-04-23 02:00:53
Web Analytics