Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Обуката или дресурата на кучињата опфаќа усовршување на вродени особини и нивно прилагодување кон потребите на ловецот. Таа се состои од два дела и тоа:

- претходна обука и

- подоцнежна обука во ловиштето.

Претходната обука е заедничка за сите раси на ловечки кучиња. Со оваа обука кај кучињата треба да се одстранат вродените особини на кучињата кои му пречат во односот со човекот. Кучето треба да се обучи на активности кои се неопходни за подоцнежната обука во ловиштето. При обуката треба да се исклучат силата и казнувањето, бидејќи трпението во работата и благоста со кучињата даваат најдобри резултати. Претходната обука започнува од најрана возраст. Веднаш штом ќе прогледаат кутрињата се учат на ред и хигиена.   

Ловиштето "Сараево" е востановено како ловиште за крупен дивеч и се наоѓа во Влаинско - Малешевско ловностопанско подрачје - реон Берово. Своето име ловиштето го добило по истоимениот врв кој се наоѓа на Влаина планина во неговиот северен дел.

Ловиштето се простира во крајниот источен дел на Република Македонија, односно источно од градот Пехчево и североисточно од градот Берово. Тоа е со површина од 10.840 ха, од кои речиси во целост се ловна површина. Концесионер на дивечот во ловиштето е ДЛЛТ ГС "Хантинг Тим" ДООЕЛ од Скопје, кој ќе стопанисува со него во следните 20 години.

Ловството во земјава станува сериозен бизнис. За една година од концесии на државна сметка легнале околу 17 милиони денари, а ловиштата ги посетиле околу 40.000 ловци. Од 256 ловишта регистрирани во државава 250 имаат постојан концесионер. Подмладок од елени лопатари, потполошки и фазани има доволно во речиси сите ловишта. Најтешко се доаѓа до подмладок од срни и концесионерите побарале нивниот број постепено да се зголемува од година на година. Дека ловството покрај задоволство е и бизнис, доволно говори податокот дека се повеќе успешни фирми од други области земаат под концесија ловишта. Во Министерството за земјоделство велат дека од пред извесно време концесиите се доделуваат електронски.

Оружје и муниција може да се набавува само врз основа на одобрение издадено од Министерството за внатрешни работи и тоа за секое поединечно набавување на оружје.

Одобрение за набавување на оружје може да се издаде на физички лица заради

-заштита на нивната личност и имот,

- за лов и спортско стрелаштво.

Одобрение за набавување на делови на оружје и одобрение за набавување на муниција се издава на физички или правни лица кои поседуваат важечка дозвола за оружје или дозвола за поседување на оружје.

Владата преку Mинистерството за земјоделство, шумарство и водостопанство распиша јавен повик за доделување под концесија на дивечот во 12 ловишта кои се лоцирани во 5 ловни региони во Република Македонија. Рокот за поднесување на понудите е до 20 јануари 2015 година, кога ќе следува и нивното јавно отворање.

Три од ловиштата се за ситен дивеч и за нив концесијата ќе биде за период од 10 години, додека девет се ловишта за крупен дивеч и тие ќе бидат дадени под концесија на период од 20 години. Од нив по едно ловиште е од ловниот реон на Македонски Брод, Прилеп и Струга, четири се во Кочани и пет од ловниот реон Делчево.

Во нашата држава се наметнува потребата да се изработи нов Закон за ловството со кој ќе се олесни работата на ловечките друштва и концесионерите со ловиштата и ќе се трасираат патиштата за идниот развој на ловството. Постојниот Закон за ловство е солиден, но тој во изминатиов период има претрпено голем број на измени и дополнувања, и не ги задоволува во целост потребите на ловците и концесионерите.

Во прилог на ова е и фактот што после големиот напредок на ловството во нашата држава, имаме период на стагнирање или дури и назадување во одредени области. Едноставно големиот развој создаде нови проблеми и ситуации чие решавање е ограничено со постојниот Закон или воопшто не се предвидени со истиот.

 

Во Штип, во близина на Дестилерија, кон почетокот на месецов забележан е прегазен шакал (чакал), диво животно кое повеќе од половина век не е забележано на просторот на Македонија. Ловџиите од штипското здружение „Ловец“ излегле на лице место да извршат увид и на нивно големо изненадување заклучиле дека станува збор за шакал.

 

Колку истрели може да издржи просечната ловечка пушка и како ловџијата може да и го продолжи работниот век ? На овие две прашања веројатно има одговори колку и ловџии. Да бидеме релни, солидна сачмарка или карабин без проблеми може да издржи еден цел ловечки век, а ако сопственикот грижливо ја одржува и значително подолго. Сепак во праксата, се разбира се е релативно од случај до случај.

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

908240
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
516
519
3612
9474
908240

Your IP: 52.91.176.251
Server Time: 2019-02-16 19:44:11
Web Analytics