Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

 ПРАВИЛНИК за формата и содржината на образецот на потврдата за потеклото на дивечот, деловите од дивечот и трофеите од дивечот како и начинот на водење на евиденција за сопственикот и потеклото на дивечот и делови од дивечот

Ова е еден многу вкусен рецепт за приготвување гулаш од срна после успешниот лов. Станува збор за стар и испробан рецепт на искусните ловџии кои се мајстори за ловечки гулаш. Состојките во рецептот се прилагодени за да одговараат на една фамилија. Доколку се подготвува за поголемо друштво потребно е соодветно да се зголемат мерките.

Лигавката и шапот е акутна и многу инфективна заразна болест на домашните и дивите папкари, а понекогаш и кај човекот, со егзентематозни промени на слузокожата и кожата посебно на устата и помеѓу папците. Причинител е РНК вирус од групата Picornaviridae, Aphtovirus.

Во развиените држави високо е развиена свеста за заштитата на природата и дивите животни како важен дел од екосистемот. Често по медиумите можат да се видат снимки како стои некое диво животно на патот или преминува преку него, при што се запира целиот сообраќај а возачите стрпливо чекаат животните да се тргнат од него или чекаааат да дојдат одговорните лица за без многу вознемирување да го регулираат ообраќајот.

Во денешно време употребата на бездимен барут и запаливи смеси на база на оловни соединенија, кои помалку ја нагризуваат цевката, го олеснуваат одржување на пушките. Редовното одржување на пушката го продолжува векот на траење и ја намалува можноста за расипување и пореметување на балистичките својства и создава убав впечаток за нејзиниот сопственик. Со малку грижа, голем број пушки лесно можат да го надживеат нивниот сопственик.

Англискиот шпринглер шпаниел е една од најстарите раси на ловечки кучиња во Велика Британија. Неговите предци кои се заеднички со поголемиот број шпаниели, донесени се од Шпанија со римските легии. Станува збор за шпаниели од средниот век и узумрените Норфолк шпаниели (некои тврдат дека англиските спрингери всушност Норфолк шпаниели).

 На 31.09.2015 Владата на Република Македонија објави Јавен повик за доделување на дивечот во ловиштата на користење по пат на концесија во ловните реони Кочани, Струга, Скопје, Делчево и Дебар. Предмет на овој јавен повик се вкупно 12 ловишта од кои 2 од ловен реон Кочани, 1 од ловен реон Струга, 4 од ловен реон Скопје, 1 од ловен реон Делчево и 4 ловишта од ловен реон Дебар. Ловиштата за крупен дивеч се доделуваат за период од 20 години, додека ловиштата за ситен дивеч за 10 години.

Дивите патки се прелетен дивеч чија бројност е доста голема и чиј лов трае најдолго. Овој лов може да биде летен кога се лови дивеч која се гнезди во нашата држава, есенски кога започнуваат првите бранови на селидбата и зимски кога се одвива интензивната селидба на дивите патки.  Овие диви патки се разликуваат по нешто поголемата телесна маса и интензивно портокалови пловни кожички на нозете.

Дивата патка се лови наутро и навечер, иако вечерниот прелет е далеку попопуларен. Најдобри места за лов се плавните зони на големите реки, езера, бари и канали. Меѓутоа, кога има година со големи дождови, дивите патки едноставно ги обожаваат плитките бари, особено ако се на нивите со пченка, кога речиси и да ги нема на добрите стари и проверени места каде водата обично е превисока и имаат тежок пристап.

Weather

Cloudy

15°C

Skopje

Cloudy
Humidity: 57%
Wind: E at 6.44 km/h
Wednesday
Partly cloudy
13°C / 27°C
Thursday
Partly cloudy
12°C / 26°C
Friday
Partly cloudy
10°C / 27°C
Saturday
Rain
13°C / 26°C

Translator

Visitors Counter

698301
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
124
544
668
15845
698301

Your IP: 54.81.71.187
Server Time: 2018-04-24 08:26:44
Web Analytics