Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

По којзнае кој пат ловџиите со своите постапки докажаа дека одгледувањето, заштитата и грижата на дивечот им е најважна. Тие не само што го заштитуваат дивечот преку своите ловочуварски служби, се грижат за неговот здравје и во текот на зимските месеци вршат прихрана со храна и минерални материи, го населуваат, го размножуваат и го интродуцираат дивечот, деновиве докажаа и дека го спасуваат од разни опасни ситуации по неговиот живот.

Ловџиите и ловечките друштва често се жалат за негативното влијание на шумските пожари врз бројноста на дивечот во деловите од ловиштата кои биле опожарени. Иако во научните кругови во светот постојат поделени мислења за тоа дали шумските пожари имаат негативно влијание или се од полза за дивите животни, во недосататок на соодветни научни истражувања за условите во нашата држава, како одреден показател може да се земе искуството на ловџиите кои се сведоци дека треба да помине подолг временски период за дивечот повторно да се врати во опожарените површини и да се нормализира неговата бројност.

Во нашата држава кризата со дрва си го направи своето, па граѓаните се принудени него да плаќаат по исклучително високи цени. Постојат одредени сомнежи дека таа криза е вештачки наметната, за поединци да “печалат“ во разликата во цена помеѓу складовите на ЈП “Македонски шуми“ и приватните складови. За каков бизнис станува збор укажува фактот што според одредени извори на годишно ниво за потребите на граѓаните кои се греат со дрва потребни се и до 1,2 милиони m³ огревно дрво. Но граѓаните не само што се “пљачкаат“ со напумпаните цени на огревното дрво, туку масовно и редовно се крадат и преку испорака на помала количина на огревно дрво одколку платената.

Први октомври е датум кој за голем број наши ловџии е своевиден празник на ловот. На овој датум се пушта ловот за повеќе видови на атрактивен ловен дивеч за голем дел од нашите ловџии, кои со нетрпение го очекуваат денот кога ќе можат да ги задоволат своите ловечки страсти за лов на дива свиња, но и за дивокоза и срна.

Во Република Македонија процедирата за набавка на ловечко оружје е регулирана со Законот за оружје донесен во 2005 година, кој до сега има претпрпено 10 измени и дополнувања. Со него се дефинирани термините поврзани во врска со оружјето, видовите оружје, неговите делови, процедурите за набавка на оружје и сл.

Согласно овој Закон, набавка на ловечко оружје, делови на оружјето или муниција може да се изврши само врз основа на одобрение за набавување на оружје, одобрение за набавување на делови на оружје или одобрение за набавување на муниција, кои важат шест месеци од денот на издавањето на одобрението.

Убава вест пристигна од Министерствто за земјоделство, шумарство и водостопанство, за повлекување на Забраната за ловење на диви птици донесена на 31.01.2017 година. Со тоа од  27.02.2017 година нашите ловџии на целата територија на Република Македонија повторно можат да ловат диви птици, под одредени услови кои овозможуваат зголемена превенција од појава и ширење на болеста.

Во последниот период се почесто земјоделците од сите краеви на Македонија алармираат и се жалат на штети причинети од дивеч. Причинители на овие штети воглавном се мечките и дивите свињи, чија бројност во последниот период е значително зголемена. Секако дека е добро што после толку години нивната бројност е зголемена, но како резултат на експанзијата на бројноста на дивата свиња таа се почесто се симнува во полињата и поради непревземањето на мерки за заштита од штети од дивеч, по нивите причинува штети врз посевите.

Во последниве 10-ина години во нашата држава има експанзија на изградба на оградени простори за интензивно одгледување на дивеч, т.н. одгледувалишта за крупен дивеч. Благодарение на зголемувањето на атрактивноста на ловството, влезот на поимотни ловни ентузијасти во ловството и наметнувањето на оваа обврска со развојните програми, се подигнуваа одгледувалишта низ целата држава.

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

908332
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
608
519
3704
9566
908332

Your IP: 52.91.176.251
Server Time: 2019-02-16 20:32:02
Web Analytics