Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Срна (обична срна, срндак, Capreolus capreolus) е шумско животно кое географски е распространето на подрачјето на средна Европа. Источната граница на овој вид се протега од Ладошкото езеро (кое е сместено помеѓу руските републики Карелија и Ленинградската област во северозападна Русија) према Црно море, но пред тоа ја заобиколува степата (Кумо - Маничне) и скршнува кон Балканот. Западната граница се движи од скандинавските планини покрај западниот брег на Бртанскиот остров кон Гибралтар. Ја нема во Ирска, Корзика, Сицилија, Сардинија и Грчка. Распространетоста по државите на овие простори се движи вака: Хрватска 29%, Словенија 23%, Босна и Херцеговина 14% и Македонија 9%.

Прецизен податок за формирање на ЛД “Буковац“ нема па затоа ќе се повикам на најстариот пишан податок кој датира од 17 декември 1945 година. Ова ловечко друштво е формирано под името “Околијско лов. удружение“.

Под ова име постои се до почетокот на 70-тите (1973) години кога го менува името во ЛД “Буковац“, според името на истоимениот рид на Осоговските планини (југоисточно од градот Кратово).

Куче со средна големина, со робусна и мускулеста конструкција. Куче со силен карактер, жив (темпераментен) и енергичен. Телото му е малку издолжено со пропорција поголема од 10% во однос на височината. Силен врат, клинеста муцка која е малку пократка од черепот. Куче со силна вилица. Подгризот е дозволен. Очите му се со средна големина со рабови на очните капаци и на зениците со што потемна боја (светлите очи се елиминирачки фактор). Нозете му се силни, мускулести и паралелни со еластични и отпорни јастучиња на шепите.

Доколку се случи несреќа при лов, основно е да се избегне паниката, што е лесно да се напише, а во пракса додека унесреќениот го делат секунди и минути од смртта лесно се губи главата во шок. Најпрво што треба да се направи е да се запре крварењето, после што на ред доаѓа оноа што е најтешко да се направи: што побрз транспорт на унесреќениот до соодветната здравствена установа.

Чеките овозможуваат набљудување на дивечот, но од нив може и да се лови. Значи тие имаат две многу значајни различни намени:

Набљудувачниците се ловностопански објекти кои им овозможуваат  на одгледувачите од одредена положба над површината на ловиштето да се набљудува дивечот за потребите на одгледувањето и заштитата на дивечот. Од таа причина набљудувачниците најчесто се градат покрај местата за прихрана на дивечот (хранилишта). 


Еребица камењарка е жител на Евроазија. Таа ги населува претежно подрачјата што се под влијание на медитеранската клима. Во Европа се среќаваат два вида камењарки и тоа: обичната еребица камењарка (Alectoris graeca (Meisner, 1804). и црвената еребица камењарка Alectoris rufa (Linnaeus, 1758).

Гледано низ историјата на човештвото, дивечот многу повеќе се подготвувал кај оние народи кои со исхраната биле поврзани со ловот.

Опис и потекло    

Според Законот за ловство дефиницијата за ловот гласи: "дивеч се одредени видови на животни и птици кои живеат слободно во природата или во оградени површини во кои интензивно се одгледуваат, размножуваат, заштитуваат и ловат". Дивечот се дели на крупен и ситен. Во крупниот дивеч ги вбројуваме еленот, срната, дивокозата, муфлонот, дивата свиња и мечката. Ситен дивеч се куната, ласицата, зајакот, фазанот, еребиците, препелиците, шљуките, дивите гулаби, гуските, патките и поголем број на други видови.

Ловиштето “Жеден“ со одлука на Влада е востановено како ловиште за ситен дивеч. Тоа се наоѓа на западниот дел на Скопската Котлина, во најголем дел по билото на планината Жеден и е со вкупна површина од 7.450 ха. Ловиштето е со издолжена форма и се протега од југозапад кон североисток. Со него стопанисува ловечкото друштво “Жеден“ кое е со седиште во Скопје.

До ловиштето е возможен пристап по две сообраќајници. Првата сообраќајница е локалниот пат, кој од населба Ѓорче Петров, преку село Кондово води до село Радуша, од каде продолжува до село Дворце, а вториот е локалниот пат кој се двои од стариот пат Скопје – Тетово, минува низ село Бојане и оди до село Рашче.

Page 15 of 15

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

908172
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
448
519
3544
9406
908172

Your IP: 52.91.176.251
Server Time: 2019-02-16 19:22:13
Web Analytics