Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

 Ова ловиште кое под коцесија го има ЗЛФ “Муфлон“ од Гостивар е едно од најомилените ловишта за крупен дивеч на гостиварчани. Тоа се наоѓа во северозападниот дел од нашата држава и е дел од Полошкото ловностопанско подрачје – реон Гостивар. Ловиштето се простира во југоисточниот дел од овој ловностопански реон на падините од планините Добра Вода, Буковиќ и Сува гора. Тоа  е со површина од околу 8.730 ха од кои најголем дел се под шуми. Името го има добиено по селото кое се наоѓа во срцето на ловиштето.

Најквалитетна и најбрза сообраќајница која води до ловиштето е регионалнот патен правец Гостивар – Србиново – Самоков. Сепак пристапот до ловиштето од страна на поречието е отежнат бидејќи ова е делумно асфалтирана сообраќајница, односно од село Трново до село Растеш тој е со мека подлога па не е погодна за движење со леки возила. Благодарение на тоа што низ ловиштето минува железничката пруга Скопје – Кичево на која што во близина на село Падалиште се наоѓа железничката станица “Хан”, пристапот до ловиштето е возможен и по железнички сообраќај.

 Ловечкото друштво “Сокол“ од Куманово е едно од најстарите ловечки друштва во Р. Македонија. Тоа е основано во далечната 1924 година во месец септември, под името “Сојузно ловечко зрдужение Куманово“. Друштвото е формирано од Коста Цокиќ - (Претседател), Благоја Дојчиновски - (секретар), Мико Трајковски “Сликар“ - (благајник) и членовите на управата: Трајко Лопарски и Владо Ивановски “Вунар“.  Како симбол на ловечко друштво биле избрани еленски рогови со крст во средина горе, две вкрстени ловечки пушки под крстот и со ловечка труба под роговите. На почетокот тоа имало 50 ловци и 2 ловечки продавници во градот  Куманово.

 Под ова име ловечкото друштво егзистира се до втората светска војна т.е. до 1941 година. По ослободувањето во 1945 година името на ловечкото друштво е преименувано во "Ловечко здружение Куманово", под кое име егзистира се до 1951 година кога  ловечко друштво го добива денешното име “Сокол“. Ова име е избрано од ловците поради убавината на соколот како една од најубавата птица помеѓу птиците грабливки и која е витез помеѓу нив според начинот на кој лови и живее во природата.

За жал од одредени личности кои би требало да работат за подобрување на ловството и ловниот туризам и да понудат модул базиран на научна база за нивно унапредување, постојано ги омаловажуваат и навредуваат сите кои се обидуваат да ја подигнат оваа гранка на едно повисоко ниво. Тие постојано заговараат разни тези кои не само што се невистинити туку се и далеку од здрав разум.

Сите сме свесни дека живееме во времиња кога се обидуваме ловството да го подигнеме на едно повисоко ниво, што според инвестициите во ловството и модернизацијата на ловиштата сме на добар пат и да го оствариме. Се согласувам дека не е лесно но напредок може да се постигне само со големи инвестиции, работа, љубов и позитивна енергија. Тука улогата на научните работници би требало да биде од едукативен карактер, односно на ловците да им покажат преку научни практични примери како да постигнат развој за најкраток период и со најмали инвестиции.

 

Спореведените научни експерименти го поткрепуваат ставот дека волците имаат претходно постоечки капацитет за учење од социјалните партнери, а луѓето го искапитализирале тој капацитет уште пред 18 илјади години


Научните тврдат дека и волкот може да биде најдобар пријател на човекот. Игрите со криенка спроведени со припитомени волци од страна на научници покажаа дека и волците може да ги прават истите трикови како и кучињата, со што се доаѓа до нови сознанија во долгогодишната дебата за припитомувањето на најдобриот пријател на човекот.

 Ова куче собено е употребливо на рамни и на средно-брдски терени со крупен дивеч, подеднакво како за следење на поводник така и за погон. Но во високите предели кучето крвоследник го чекаат такви задачи, за кои хановерскиот крвоследник, поради градбата на своето тело не е способен да ги изврши. Да се следи на поводник тешкото куче крвоследник уз стрмен рид е особено заморно, па дури и опасно по живот. Хановерецот покажува малку склоности за скокање и качување, па при погон на високи ридови послабо се покажува. Многу е осетлив. Неговото водење бара разбирање и многу љубав, но кога помеѓу водичот и кучето ќе се створи полна хармонија, тоа е способно за решавање и на најтешките задачи.

Несомнено дека ловниот туризам има голем финансиски потенцијал. Во Европа има околу 7,5 милиони регистрирани ловци, помеѓу кои 10% се т.н. транснационални ервопски ловци, односно такви кои обично ловат надвор од границите на своите држави. Ова е дејност во која на ниво на Еврпската Унија на годишно ниво се вртат околу 10 милијарди евра. Едни од државите во Европа со најголем приход од ловен туризам се Австрија со околу 500 милиони евра и Унгарија со околу 100 милиони евра.

 Муниција за пушки сачмарки

Според својата намена, муницијата за сачмарките може да биде: стандардна (за отстрел на ситен дивеч) и специјална (за отстрел на крупен дивеч). Без оглед на намената оваа муниција треба да ги исполнува следниве услови:

-     да е надополнета со соодветно (дозирано) количество барут;

-      нормално да се пали и нормално да согорува барутот и

-      да развива нормален притисок во цевката на сачмарката.


Црвената верверица или Евроазиската црвена верверица (Sciurus vulgaris) е еден од видовите на верверици. Европските верверици се глодари сештојади кои што живеат на дрва. Тие се раширени на просторот скоро на цела Евроазија, меѓутоа во Британија популацијата на оваа верверица драстично е намалена како последица на внесувањето на сивата верверица од Северна Америка. 

Weather

Cloudy

15°C

Skopje

Cloudy
Humidity: 57%
Wind: E at 6.44 km/h
Wednesday
Partly cloudy
13°C / 27°C
Thursday
Partly cloudy
12°C / 26°C
Friday
Partly cloudy
10°C / 27°C
Saturday
Rain
13°C / 26°C

Translator

Visitors Counter

698306
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
129
544
673
15850
698306

Your IP: 54.81.71.187
Server Time: 2018-04-24 08:28:01
Web Analytics