Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Артемида (Грч. Артемис. Лат. Диана - ќерка на Зевс и титанката Лете, божица на ловот и животните, кралица на природата и божица на месецот) била сестра на богот на светлото и сонцето Аполон и според најстарите кажувања се родила на островот Делос. Нејзината мајка Лета нашла тука скривалиште од змејот Питон, кој ја прогонувал по целиот свет да ја убие по заповед на љубоморната зевсова жена Хера. Делос во тоа време било пловечко острово кое го носеле морските струји и го вртеле морските вртлози, но штом на него стапнала Лета, од морското дно се издигнале две карпи и му го заградиле патот, како и на Питон. Тука, во гората Кинт, Лета родила близнаци Артемида и Аполон. Според друга верзија, ги родила во шумата Ортигија во Ефес. Во неговата близина грците го подигнале храмот на Артемида, кој станал едно од “седумте светки чуда”. 

 Шумската шљука е птица преселничка. Во нашите краишта е зимски резидент. Летата ги минува во ниските мочурливи подрачја на Северна Европа, Азија и Јапонија, а зимите во земјите на Средоземното Mope (во Италија, Грција, Франција, Северна Африка) и на островите на Јадранското, Јонското и Средоземното Mope.

Низ нашите краишта прелетува во март, кога таа се сели кон север и оваа селидба трае околу три недели. Вториот пат, кога се сели кон југ, првите примероци се среќаваат кон крајот на септември и во почетокот на октомври. Најчесто се задржува по бртските и крајречните ниски шуми. До колку зимите се топли, останува кај нас се до идната пролет, a некои тврдат дека и се гнезди.

 Ловството во битолскиот регион има богата традиција. Иако ловот на овие простори богати со дивеч постои уште од дамнешните времиња, првото организирање на ловците во здружение настанато е во далечната 1933 година, кога тие го основаат Општинското-сојузно ловечко друштво-Битола. Ова ловечко друштво од почетокот го сочинувале 6-7 ловни зедници, кои покасно се прераснуваат во ловни подружници кои во еден период достигнале и до 24 ловни подружници.

Формирањето на ловечкото друштво е одбележано со поставување на камен-темелник на ловен дом, кој го градат ловци-членови на Општинското-сојузно ловечко друштво-Битола. Ловечкиот објект е довршен во 1935 година, но со текот на времето бил доградуван и одржуван. Свое место за дружење и забава тука наоѓале повеќе генерации на ловци од целиот регион.

 

 

За разлика од пушките со изжлебени цевки (кугларите), кај пушките сачмарки брзите рефлекси и прилагодливоста се пресудни за прецизно гаѓање. Правилната техника ќе ви помогне брзо да го совладате пукањето од пушка сачмарка.

СВР Битола поднесе кривична пријава против грчките државјани П.Г.(54), Х.М.(48) и П.Г.(27), за сторени кривични дела „недозволено преминување на државната граница“ и „незаконит лов“.

Во петокот, на местото познато како „Ниска пресека“ во непосредна близина на македонско-грчката граница, од страна на ловочуварската служба на ловиштето „Ниџе“, беше фатена група од тројца ловокрадци, граѓани на Република Грција.

 Ловиштето “Тајмиште“ се наоѓа во западниот дел од нашата држава и е дел од Кичевско – Бродското ловностопанско подрачје – реон Кичево. Тоа е ловиште за крупен дивеч, кое е со вкупна површина од околу 12.400 ха од кои најголем дел се под шуми. Тоа е лоцирано северозападно од градот Кичево, на потегот помеѓу градовите Кичево и Гостивар.

Ловиштето се простира по источните падини на планината Бистра и по дел од јужните падини на планината Буковиќ. Според конфигурацијата на теренот и надморската височина, тоа е ридско планинско ловиште испресечено со голем број на високи ридови и длабоки речни корита.

 До ловиштето се пристигнува преку магистралниот патен правец Скопје – Охрид, кој навлегува во ловиштето кај планинскиот превој “Стража“ и го напушта во северните предградија на Кичево. Покрај него, до ловиштето може да се стине и по железнички сообраќај, бидејќи низ неговиот југоисточен дел минува железничката пруга Скопје – Кичево, на која кај село Зајас се наоѓа истоимена железничка станица.

 Свинската чума е заразна болест со хроничен тек од која страдаат дивите свињи. Болеста се карактеризира со општ септикемиски синдром, а често и со хронично воспаление на белите дробови и хронично некротично воспаление на цревата. Причинител на ова заболување е РНК вирусот Pestivirus, од групата Flaviviridae.

Ова е исклучително опасна болест кај дивите свињи која може да предизвика катастрофални последици врз популацијата на овој бид дивеч. Кај оваа болест важи правилото подобро да се спречи од колку да се лечи, бидејќи дури 80% од заболените единки угинуваат. Лечењето е многу тешко и речиси невозможно, па болеста престанува спонтано.

 Ловџии од ловното друштво "Скоруш" од селото Куклиш по препорака на Министерството за земјоделство тргнале да направат хајка за лисици, но наместо на лисица наишле на глутница волци. И покрај тоа што не ги очекувале, не биле изненадени, па реагирале брзо и успеале да застрелаат еден од нив, пишува Вечер.

- Тоа се случи рано наутро кога учениците заминаа за селото Свидовица. Ние бевме излезени на лов во организација на ловното друштво од Куклиш, бевме на хајка и го застрелавме волкот. Волкот е стар четири-пет години, се гледа дека е голем, вели ловџијата Зоран Темелков.

Weather

Cloudy

15°C

Skopje

Cloudy
Humidity: 57%
Wind: E at 6.44 km/h
Wednesday
Partly cloudy
13°C / 27°C
Thursday
Partly cloudy
12°C / 26°C
Friday
Partly cloudy
10°C / 27°C
Saturday
Rain
13°C / 26°C

Translator

Visitors Counter

698307
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
130
544
674
15851
698307

Your IP: 54.81.71.187
Server Time: 2018-04-24 08:28:19
Web Analytics