Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Искуствата на голем број ловци говорат за практичноста на ловечките пушки со комбинирани цевки. Комбинираното оружје е многу практично и корисно, особено кога истовремено се лови крупен и ситен дивеч. Ловецот во секој момент е во можност да лови ситен дивеч со сачма, а крупен дивеч со карабинско зрно.

Со комбинираното оружје добро се гаѓа и погодува, бидејќи ловецот со подолго користење на еден кундак подобро се навикнува на пушката. Голема предност на ова оружје дава и можноста за монтирање на оптички нишани, кога добиваме и многу доверлив карабин за пукање од чеки.

 

Вајмарскиот птичар е средно големо куче, убаво обликувано и жилаво ловечко куче. Кратковлакнестиот и долговлакнестиот птичар се разликуваат од него само по влакното. Главата му е масивна со долг носен дел. Очите кај младенчињата се плавкасти, а покасно стануваат светли до боја на јантар. Ушите му се широки и прилично долги. Подвлакно има малку или воопшто го нема.

Вајмарецот е исклучително свестрано куче кое неуморно го претражува теренот и со стоење (маркирање) го означува дивечот. Со задоволоство донесува се што може да носи. При работа главата ја носи значително пониско од другите птичари. Во маркирањето е сигурен, исклучително водољубив и многу отпорен на временските услови.  Покажува исклучителна наклонетост за работа на дисциплини после истрел, вклучувајќи и работа на трага на ранета дивеч. Често овие кучиња се користат и како чувари, службени кучиња, па и како натпреварувачки кучиња за влечење на санки.

 

За фазан:

За месото од фазан да биде повкусно се препорачува фазанот после одстрел да не се приготвува, туку да одлежи 2-3 дена во пердуви на суво, ладно и провевно место. Така одлежаниот фазан исчистетего и искубетего (се кубе на суво, не се става во врела вода), посолетего и оставетего да отстои 1-2 часа на ладно место.

 

Со серија написи за билеститен а дивечот, на нашите ловци сакам да им ја потенцирам опасноста од заразните болести на дивечот, кои не само што се опасни за самиот дивеч, туку тие може да бидат доста непријатни и за луѓето. Во прилог на тоа го пренесувам текстот за појава на оваа заразна болест во нашиот источен сосед.

 Начинот на кој постапувате со дивечот после одстрелот, многу е важен за кавалитетот на месото. Три фактори влијаат на квалитетот: топлина, хигиена и влага.

Топлината е непријател број еден. При топлото време доаѓа до брзо размножување на бактериите кои влијаат на квалитетот. Во основа веднаш треба да се извади утробата на одстреланиот дивеч и да се овозможи внатрешните делови да се изладат барем на ниво на надворешна температура.

Да се спречи загревање на дивечот добро е да се побара ладовина и да се обеси дивечот доколку е тоа можно. Покрупниот дивеч треба да се отвори за да се лади одвнатре.

Најскап дел од ловечкиот комплет секако дека е оружјето. Покрај новите прописи и процедури за набавка на оружје, лесно би можело да се случи во лов да почнеме да одеме со дренови колци, а не со сјајни убавици и современа опрема. Затоа од исклучителна важност е правилната грижа за нашето оружје за тоа да може долго и успешно да не служи. Прилично многу наши ловци со жал се присетуваат на своето челично милениче, кое започнало како салонски, а завршило како музејски експонат. Силните мразеви, дождот, кондензацијата и наизбежливите “машки“ лузни на кундакот и металот кои најчесто не потсетуваат на малото невнимание при транспортот и лошиот избор на опремата.

Ова ловиште се наоѓа во крајниот источен дел од нашата држава и е дел од Влаинско – малешевското ловностопанско подрачје – реон Делчево. Тоа е востановено како ловиште за крупен дивеч и се простира на површина од речиси 14.000 ха. Според многу параметри ова ловиште кое е лоцирано јужно од градот Делчево е најдоброто ловиште во овој ловен реон. Концесионер на ова ловиште е ЛД “Острец“од Делчево, но нивниот Договор за концесијаистекува во текот на оваа година.

Пристапот до ловиштето е лесен и брз, со оглед на тоа што низ него минуваат магистралниот патен правец М5 (Штип – Делчево) и регионалниот патен правец кој ги поврзува градовите од источниот дел од нашата држава Струмица – Берово - Делчево. Во негова непосредна близина се наоѓа и граничниот премин “Делчево“, така што и пристапот од соседна Бугарија не претставува никаков проблем. Благодарение на густата мрежа од сообраќајници од разни категории која се наоѓа на просторот на ловиштето, пристапот до ловните терени во ловиштето од градот Делчево е многу лесен и брз.

Измијте го и исушете го месото па посолете го, додајте бибер истрлајте со ситно сецкан лук, магдонос и мажоран. Потоа месото од сите страни премачкајте го со масло, замотајте го во фолија и ставете го да се пече во загреана рерна на 200˚C околу 60 минути. Кога месото е печено, исечете ја фолијата, извадете го месото, исечете го на парчиња и вратете го назад во фолијата пазејќи сокот од печењето да остане во фолијата. Послужете со зеленчук на жар.

Weather

Partly cloudy

14°C

Skopje

Partly cloudy
Humidity: 58%
Wind: W at 11.27 km/h
Monday
Rain
13°C / 21°C
Tuesday
Scattered showers
13°C / 21°C
Wednesday
Rain
13°C / 19°C
Thursday
Scattered showers
13°C / 22°C

Translator

Visitors Counter

746297
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
70
917
5319
16283
746297

Your IP: 54.162.227.37
Server Time: 2018-06-24 01:42:40
Web Analytics