Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Разно

 

Во Штип, во близина на Дестилерија, кон почетокот на месецов забележан е прегазен шакал (чакал), диво животно кое повеќе од половина век не е забележано на просторот на Македонија. Ловџиите од штипското здружение „Ловец“ излегле на лице место да извршат увид и на нивно големо изненадување заклучиле дека станува збор за шакал.

Научниците неодамна објавија дека како резултат на потоплата клима дивокозите во италијанските Алпи во текот на изминативе неколку децении станале значително поситни.

Иако е познато дека глобалното затоплување предизвикува промени во големината на телата кај голем број на животни, оваа појава е многу подраматична одколку што досега мислеа научниците и укажуваат на тоа дека климатските промени на засега неразбирливи начини може да имаат значително влијание врз природните системи во блиска иднина.

Во Полициската станица Пробиштип на 19 октомври добиена е пријава дека во 12:50 часот добиле повик за укажување на лекарска помош на Д.А. роден 1945 година од Пробиштип. Лицето се здобило со тешки телесни повреди за време на лов на местото Чашица, во околината на Пробиштип. Овде Д.А. бил на лов со уште 2 лица и во моментот кога се одмарале, едно од ловџиските кучиња ја турнало пушката при што таа испукала еден патрон кон сопственикот на пушката кој се здобил со тешки телесни повреди.

По укажаната лекарска помош лицето е пренесено во Клиничка болница – Штип, каде се констатирани тешки телесни повреди и истото е задржан на понатамошно болничко лекување.


За една седмица стадо од 12 примероци се зголеми речиси за двојно. Десет женки од родот елен лопатар живеат блузу Велес, во одгледувалиште сопственост на ловното друштво “Руен“ од Велес.

Во еден наш претходен натпис ви ги претставивме најубавите пет оградени ловишта во нашата држава, помеѓу кои со својата убавина и атрактивност се издвојува ограденото ловиште “Полаки“ од Кочани. Ова оградено ловиште не само што е најубаво, туку е и наше најбогато ловиште со елен лопатар и обичен елен. Тоа е градено и надоградувано од неколку генерации ловци и ловни работници, кои во него ја вградиле сета своја љубов и стручност од областа на ловството.

Сепак човековата глупост и лакомост се чини дека се безгранични, па она што грижливо се градело и создавало со децении, некои поединци во обид за лична корист се обидуваат пред нашите очи буквално “преку ноќ“ да го уништат. Тие немаат ни трошка совест, морал ни патриотизам, бидејќи за денар повеќе во сопствените џепови, ќе уништат еден од “бисерите“ на ловството во нашата држава кој треба да биде еден од нашите најголеми промотори за развојот на елитниот туризам во Осоговието.

Срната е природно застапена во нашата држава и се сретнува во сите ловишта за крупен дивеч и во дел од ловиштата за ситен дивеч. Таа до пред извесно време кај нас беше трајно заштитен дивеч, но поради значителното подобрување на нејзината бројност од неодамна е вид на дивеч заштитен со ловостој.

Како главен трофеј кај срнскиот дивеч е роговјето кое го има само срндакот, а како споредни трофеи се кожата, папците, препарираната глава и други делови од телото. Вредноста на срндаците се утврдува врз основа на квалитетот на нивното роговје, односно врз основа на бројот на поени освоени преку вреднување на одредени нивни карактеристики.

Викендов што помина, во отворените ловишта од нашата држава беше последниот за лов на повеќе видови крупен дивеч од ловната сезона на 2013 година. Од 1 февруари, согласно Законот за ловството започнува ловостојот на дивата свиња и срната, како и на обичниот елен кој за жал го има само во неколку ловишта од нашата држава. Еленот лопатар и муфлонот засега ги има само во оградените ловишта, па за нив може да се рече дека ловостојот нема значење.

Честопати, при одгледувањето на дивечот во слободна природа е присутен еден мошне сериозен проблем. Имено, поради неплански или прекумерен отстрел, како и поради некоја болест, густината на популацијата на дивечот е многу намалена или се наоѓа на границата на биолошкиот минимум. Ревитализацијата на ваквите популации по природен пат, бара подолго време. За да се скрати времетраењето во регенерацијата на дивеч во ловивиштето, се применува негово населување со определен број примероци.

Населување дивеч во ловиштата може да се изведе и заради внесување на некој нов вид, за кој во местоживеење постојат поволни услови за опстанок.

Page 3 of 4

Weather

Cloudy

15°C

Skopje

Cloudy
Humidity: 57%
Wind: E at 6.44 km/h
Wednesday
Partly cloudy
13°C / 27°C
Thursday
Partly cloudy
12°C / 26°C
Friday
Partly cloudy
10°C / 27°C
Saturday
Rain
13°C / 26°C

Translator

Visitors Counter

698311
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
134
544
678
15855
698311

Your IP: 54.81.71.187
Server Time: 2018-04-24 08:29:31
Web Analytics