Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Super User

Super User

CEO & Founder

 

Ќе се бара посебна дозвола за отстрел на две мечки што се веќе 20 години забранети за лов, бидејќи дојде до прекубројност


За една седмица стадо од 12 примероци се зголеми речиси за двојно. Десет женки од родот елен лопатар живеат блузу Велес, во одгледувалиште сопственост на ловното друштво “Руен“ од Велес.

 

Во неделата 35 ловџии во Росоманско организирале хајка на штетен дивеч, при што се отстрелани два волка. Според претседателот на Здружението на ловци Тиквешија од Кавадарци, Васко Иванов, оваа акција е редовна.

- Се работи за редовна хајка на штетен дивеч, која се организира веднаш по сезоната за лов на полезниот дивеч. Хајката беше одржана во ловиште број 7 во Росоман, во делот кај росоманското село Крушевица. Акцијата беше многу успешна. Беа најдени неколку волци, а се отстрелаа два, што е голем успех - соопшти Иванов.


Ова е статија објавена во популарното американско ловечко списание “Sports Afield“ од авторот Крег Бодингтон. Авторот и самиот е пасиониран ловец и во списанието ги опишува своите ловечки искуства низ целиот свет. Тој во списанието на многу афирмативен начин го споделува своето искуство од ловот во нашата држава и воедно дава свое видување за нашата држава и ловот во неа. Во продолжение ќе Ви овозможам да го прочитате во целост неговиот текст.

 

Ловџии од САД, Русија, Австралија, па дури и Нов зеланд плаќаат и по 17 илјади евра за да ловат во Македонија. Државното ловиште Јасен, според директорот Михаил Малахов,  веќе три години е едно од десетте најпознати ловишта во светот. Најмногу се лови балканската дивокоза и за неа ловџиите плаќаат од 1 500 до 4.500 евра. Најмала вредност има дивата свиња, за која просечно се плаќаат по 400 евра, но може да достигне и цена од 6 илјади евра. Најскапо во Јасен е да убиеш елен.

Развојот во ловиштето “Ниџе“ е повеќе од очигледен. Инфраструктура, сместувачки капацитети, почитување на Законот за ловството, професионална ловошуварска служба и т.н. Но, за поздрав е фактот кој говори дека покрај сите елементи кои ги обезбедува концесионерот „Еуроимпекс“, фокус на компанијата е насочен кон грижа за дивечот и заштита на животната средина.

 “Еуроимпекс“ на планината Ниџе има изградено модерно оградено ловиште за одгледување и застрел на дивеч, во кое во моментов има преку 500 единки разни видови дивеч. Дивечот се прихрануваат во текот на целата година и за него се грижи професионална ветеринарна служба.

Кога ќе прашате некого колку езера има во Република Македонија, може да очекувате најразлични одговори: некој ќе каже само 3 мислејќи на големите котлински езера, друг пак ќе спомене бројка од 10-тина заедно со познатите вештачки езера или може да чуете 50, 60 или 80 езера.  Сепак, бројката е многу поголема, но точната можеби никогаш нема да биде прецизирана од едноставна причина што нема јасно разграничување меѓу езеро од една страна и локва, вир и слични мали водени басенчиња од друга страна. Во светотската литература како долна граница за тоа што треба да се смета за езеро се наведува водена површина од 1 па до дури над 40 хектари! Кај нас, во одредени случаи (пештерски, глацијални или други езера) како граница се земаат и многу помали вредности од околу 0,01 хектари што одговара на површина со димензии од 10х10 м.

За жал од одредени личности кои би требало да работат за подобрување на ловството и ловниот туризам и да понудат модул базиран на научна база за нивно унапредување, постојано ги омаловажуваат и навредуваат сите кои се обидуваат да ја подигнат оваа гранка на едно повисоко ниво. Тие постојано заговараат разни тези кои не само што се невистинити туку се и далеку од здрав разум.

Сите сме свесни дека живееме во времиња кога се обидуваме ловството да го подигнеме на едно повисоко ниво, што според инвестициите во ловството и модернизацијата на ловиштата сме на добар пат и да го оствариме. Се согласувам дека не е лесно но напредок може да се постигне само со големи инвестиции, работа, љубов и позитивна енергија. Тука улогата на научните работници би требало да биде од едукативен карактер, односно на ловците да им покажат преку научни практични примери како да постигнат развој за најкраток период и со најмали инвестиции.

 

Селото Галичник се наоѓа во западниот дел на Република Македонија, на југоисточните падини на планината Бистра, во центарот на мијачкиот регион. Лежи на надморска височина од 1300-1600 м под карпестите сртови на врвот Говедарник кој е со височина од 2011 м. Името го добило според реката Галик, која тече близу Солун, но исто така постои друга легенда која вели дека е добиено според “дивите кокошки” – галици.

Ловот во денешно време е спорт, рекреација, хоби и забава, но и вид на стопанисување и специфичен еколошки однос кон живиот дел од природата наречен дивеч. Како спорт ловот нема натпреверувачки компонента, масовен е и здрав спорт чии спортски терени се широките пространства на полињата, шумите и водените површини. Мотивот за лов е исконски, да се надмудри и победи дивото животно, што во денешно време со сите модерни помагала не е тешко, па така ловците самите ги одредуват правилата кои го отежнуваат ловот, овозможувајќи му на дивечот шанса да преживее.

Page 3 of 3

Weather

Mostly cloudy

25°C

Skopje

Mostly cloudy
Humidity: 46%
Wind: N at 22.53 km/h
Friday
Partly cloudy
20°C / 28°C
Saturday
Sunny
14°C / 32°C
Sunday
Sunny
17°C / 33°C
Monday
Thunderstorms
17°C / 30°C

Translator

Visitors Counter

760654
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
352
513
2245
10509
760654

Your IP: 54.92.163.188
Server Time: 2018-07-19 14:56:21
Web Analytics