Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Во одредени делови од Македонија дивечот опасен за здравјето на луѓето

Posted by  Published in: Разно

Од Агенцијата за храна и ветерина пристигна една лоша и една добра вест. Лошата е дека во Македонија дивечот е опасен за консумирање, а добрата е дека тие добро си ја завршиле работата и на време укажуваат на оваа опасност.

Директорот на Агенцијата за храна и ветерина Зоран Атанасов на прес конференција изнесе одредени податоци добиени од нивната работа кои може да бидат многу корисни за ловците и нивните фамилии.

Според нивните анализи, црниот дроб од дивечот е ризичен по здравјето на луѓето, поради што Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) апелира граѓаните да не го конзумираат.  Анализата на оваа агенција направена во периодот 2002-2017 година покажува и до десет пати поголеми концентрации на тешки метали од дозволените во црниот дроб на дивечот.

Како што соопшти директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов, станува збор за кадмиум, олово и жива присутни во црниот дроб на дивечот поради што се препорачува овој орган да не се консумира.

Најголеми концетрации на тешките метали во организмите на дивечот се пронајдени кај примероците од дивеч во реоните на Гевгелија, Велес, Куманово, Прилеп и Струга.

– Во одредени случаи кај отстреланиот дивеч се утврдени и до десет пати поголеми концентрации на олово, кадмиум и жива во црниот дроб. Само во четири случаи е најдено зголемување и во мускулното ткиво и тоа само во текот на 2017 година, истакна Атанасов на прес-конференција.

Поради што Атанасов истакна дека се препорачува овој орган да не се консумира. Особено ова важи за ловџиите кај кои традиционално по ловот најпрво го консумираат црниот дроб и тоа е вид гоштевање, нивно и на семејството.

Во најголем процент тешките метали се детектирани кај дивите свињи (95 отсто) кои се хранат со ринење, а потоа и кај зајакот и птиците. Од агенцијата претпоставуваат дека присуството на тешки метали доаѓа од почва.

 

Внимавајте постои опасност од трихнелоза

 

На прес-конференција Атанасов информира и дека две ловни друштва од нашата држава пријавиле појава на трихинелоза кај дивечот, а се следат и бруцелозата, птичјиот грип, африканската и класичната свинска чума, како и беснилото кај лисиците. Веќе се дадени препораки, како да се постапува во случаите со трихинелоза, која беснее низ Европа каде предизвикува големи штети врз дивечот.

Како што објасни Ангелов, трихинелозата е паразитарно заболување кое може да се пренесе од животните на луѓето. За да се заштитат ловџиите и  населението, не треба да се јаде месо од заразено животно. Сепак, термичката обработка на високи температури е еден вид заштита.

– Онаму каде што утврдивме присуство на трихинела, кај четири случаи, труповите термички ги обработивме и ги уништивме со закопување во земја. Тоа е најбезбедниот начин. Воопшто не се пуштени во промет – подвлече Атанасов.

 

Месото во рестораните е безбедно за консумирање

 

Одговорајќи на новинарско прашање дали дивечот во рестораните е безбеден, Атанасов потенцира дека секое месо што се пушта во промет претходно подлежи на контроли, поради што месото од дивечот што се наоѓа на менијата во рестораните е безбедно.

За скандалот со белгиското месо со поминат рок кое се најде и на косовскиот пазар Атанасов уверува дека нема такво на македонските трпези. Белгиско месо увезуваме, но не од компанијата која отпадот од кланиците го преработувала во мелено месо.

 

Прпорака до ловците – внимавајте

 

Ова треба да биде добра поука и предупредување до сите ловци, доследно да се придржуваат до мерките за заштита од болести и редовно да испраќаат примероци од уловениот дивеч на анализа. Кај болестите кои може да се пренесат од дивечот важи правилото, подобро да се спречи одколку да се лечи.

 

 

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

891652
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
266
667
4801
16738
891652

Your IP: 54.209.202.123
Server Time: 2019-01-20 07:33:08
Web Analytics