Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Разно

По се изгледа на проблемите на концесионерите со дивечот во ловиштата им нема крај. Големиот развој кој го постигна ловството во изминатиот период создаде одредени проблеми, кои новонастаната ситуација ги исфрли на површина. Тоа е доказ дека и најдобрата идеја доколку добро не се испланира и ако не се спроведе доволно добро во пракса, наместо олеснување за ловците и концесионерите, ќе се претвори во проблем кој може да им предизвика големи последици.

На денешната средба министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство која денеска оствари средба со ловџиите во Струмица, информираше дека продолжуваат разговорите со ловечките друштва со сите концесионери и со Ловечката федерација, за што е можно поскоро да се подготви нова Закон за ловството со кој би требало да се решат долгорочните проблеми на ловците, а воено да се воведе и нова регулација во секторот.

Дел од ловците и ловечките друштва од овој крај оценуваат дека македонското ловство според степенот на развој е на последно место во Европа. Поради тоа ќе се формира работна група од претставници на МЗШВ, науката и Ловечката федерација за да се види во кои делови Законот за ловство треба да се смени и веќе наесен законските измени да се најдат пред Собранието на Република Македонија.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска оствари средба со ловџиите во Струмица, на која ги најави новите критериуми за полагање на ловечкиот испит.

„Со измените на законот за ловство кои што ги направивме, со укинувањето на електронското полагање кое што се одвиваше само во Скопје, од сега ќе се одвива низ целата територија на Република Македонија, а започнува од утре, 9-ти Јуни во Пехчево“ – изјави министерот Љупчо Николовски

Убава вест наскоро треба да пристигне од министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за сите идни ловџии од нашата држава, бидејќи забрзано се привршуваат подготовките за одржување на ловечки испит за кој што верувам дека има голем број на заинтересирани граѓани. Како увертира на ловечкиот испит, стручната комисија за полагање на ловечки испит од министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги објави прашањата кои ќе бидат дел од овој ловечки испит, се со цел да им се излезе во пресрет на идните ловџии и да им се помогне подобро да се подготват за ловечкиот испит.

За жал ловокрадството е широко распространета појава во нашата држава и не ретко тие поставуват т.н. “примки“ или замки на кои се фаќаат и животни кои се под трајна заштита.

Последен во низата вакви немили настани е фаќањето на мечка во овие стапици во струшкиот ловен реон. Сепак, благодарение на реакцијата  и храброста на група ловџии од  ловното друштво „Церн Камен” од Вевчани, успеале да ја ослободат и да ја спасат од сигурна смрт мечката која била фатена во челична замка.  Животното било заплеткано во жичана сајла во шумата над селото и ако ловџиите не  ја пронајдеа и спасиле, таа најверојатно ќе угинела во страшни маки.

Како резултат на неодамнешниот групен лов на диви свињи во едно од ловиштата на ЈПУЗПП „Јасен“, невладините организации за заштита на животните бараат кривична одговорност од учесниците во ловот. Од Здружението „Анима Мунди“ најавуваат дека ќе ги гонат учесниците, бидејќи според нив сезоната за лов на дива свиња била завршена.

„Нашите функционери не отидоа во „Јасен“ да ја почувствуваат природата, да ги запознаат жителите на шумата ниту пак да ги заштитат жителите од уништувањето на посевите или житниците од дивите свињи. Отидоа за да се потоа фалат со тој злосторнички успех преку убивање од задоволство“, вели Столе Велковски од „Анима Мунди“.

Деновиве во Македонија се шири вест дека поголем број видни јавни личности и политичари, помеѓу кои и еден бивш премиери, поранешен министер, пратеник и амбасадор, на 31 март учествувале во организиран лов во ЈПУЗПП “Јасен“, при што за околу еден час застрелале дури 57 диви свињи од кои 21 биле со трофејна вредност и за својата страст платиле 2.400 евра. 

Ваквите ловови во кои има голема количина на застрелан дивеч им даваат на активистите за заштита на животните и на екологистите доволно материјал да ги оцрнуваат сите ловци дека основна цел им е само да ги убиваат животните, иако тоа не е суштината на ловството. Затоа во денешно време, зборот на екологистите и на активитите за заштита на животните има поголема тежина од зборот на ловците, што има негативно влијание врз самото ловство.

Од Агенцијата за храна и ветерина пристигна една лоша и една добра вест. Лошата е дека во Македонија дивечот е опасен за консумирање, а добрата е дека тие добро си ја завршиле работата и на време укажуваат на оваа опасност.

Директорот на Агенцијата за храна и ветерина Зоран Атанасов на прес конференција изнесе одредени податоци добиени од нивната работа кои може да бидат многу корисни за ловците и нивните фамилии.

Според нивните анализи, црниот дроб од дивечот е ризичен по здравјето на луѓето, поради што Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) апелира граѓаните да не го конзумираат.  Анализата на оваа агенција направена во периодот 2002-2017 година покажува и до десет пати поголеми концентрации на тешки метали од дозволените во црниот дроб на дивечот.

Page 1 of 4

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

908218
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
494
519
3590
9452
908218

Your IP: 52.91.176.251
Server Time: 2019-02-16 19:34:01
Web Analytics