Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Tуристички прошетки низ туристичките региони во Република Македонија: Мавровско-дебарски туристички регион

Posted by  Published in: Ловен туризам

 Мавровско дебарскиот регион, со изобилството од природни и антропогени објекти е неисцрпен за посетителите. Но сепак посетителот кој е во близина или стигнал на овој простор, неизоставно треба да се задржи и прошета во Маврово и околу Мавровското Езеро.

Еден ден би бил вистинско уживање да се посети платото на планината Бистра со нејзините пространи пасишта, понорот Тони Вода, селото Галичник (Галичка свадба, 12-ти јули, Петровден), традиционалните бачила. Таму пробајте го најквалитетното сирење и кашкавал и напијте се ладна планинска вода.

 

 

Пролетен пејзаж од Маврови Анови кон Мавровското Езеро и Бистра Планина, вода, шума, воздух, слобода на душата

Ако го напуштате Маврово продолжете по кањонот на Радика, посетете го монументалниот манастир Св. Јован Бигорски, населбите по долината на Радика за да ги запознаете културата и традицијата на луѓето. За похрабрите овде е врвот Кораб 2764 м, највисок во Република Македонија.

 

 

Манастирот Св. Јован Бигорски

 

 

Поглед кон Корабскиот Масив и врвот Кораб

 

 

Дел од текот на реката Радика, бисерот на Македонските реки

 

 

Манастирот Св. Ѓорѓи – Рајчица, во близина на Дебар

 

На пат ќе ве сретне Бањата Косоврасти, манастирот Рајчица, градот Дебар и бањата Бањиште. Понатака следи посебен ден за да се види и доживее заезерената клисура на Црн Дрим со езерата Шпиље и Глобочица, и така полека ќе стигнете кон Охридскиот регион.

 

 

Дебарската Акумулација на двете бисерни реки Радика и Црн Дрим

 

Превземено од: www.igeografija.mkWeather

Partly cloudy

18°C

Skopje

Partly cloudy
Humidity: 88%
Wind: S at 6.44 km/h
Saturday
Mostly sunny
18°C / 30°C
Sunday
Partly cloudy
16°C / 31°C
Monday
Partly cloudy
16°C / 28°C
Tuesday
Partly cloudy
15°C / 30°C

Translator

Visitors Counter

778268
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
93
411
1818
10074
778268

Your IP: 54.80.93.19
Server Time: 2018-08-17 06:11:26
Web Analytics