Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Ловиштето Јасен на светската мапа на ловните туроператори

Posted by  Published in: Ловен туризам

Ловиштето Јасен е атрактивна и позната дестинација за ловџиите од САД и Русија, а последните години и љубителите на ловот од Европа.

За да го одржат интересот за овој ловен предел во кој живее и рисот како заштитен автохтон и редок дивеч, во соработка со дипломатските претставништва и промотори низ светот, раководството на Јасен заедно со Агенцијата за промоција на туризам вршат интензивен маркетинг прилагоден на подрачјето каде се презентираат.

 - Во моментов државните ловишта на Република Македонија се лидери на Балканот, а веќе три години зад нас се Грција, Бугарија, Србија, Црна Гора, Хрватска.., истакнуваат од ловиштетот Јасен.

Ловот во ова државно ловиште се спроведува исклучиво врз основ на годишни договори со лиценцирани ловни тур-оператори од светот. Во договорите се дадени т.н. ловни пакети за определени видови дивеч и термини кога таквиот лов може да се реализира.

Директорот на ловиштето Михаил Малахов на денешната прес-конференција ќе информира за  досегашните активности на ова ЈП, како и за идните планови, кои се засноваат на програмата на Владата на Република Македонија за забрзан развој на ловниот туризам, преку која добиваат финансиски средства за интензивна продукција на автохтон дивеч.

Измените на Законот за ловство, особено во делот, учество на сите домашни и странски лица преку електронски систем на надавање за добивање на концесија на дивечот во ловиштата поднесени од Владата на Република Македонија, ја лансира Република Македонија меѓу државите низ светот со најуреден и единствен таков пример на можност и транспарентност во светот.

ЈП Јасен од 2011 год е членка на Интернационалниот Совет за заштита на дивиот свет и дивечот, која е  најголемата интернационална организација за лов како држава членка под уставно име - Република Македонија. 

  

Извор: МИА

 

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

908204
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
480
519
3576
9438
908204

Your IP: 52.91.176.251
Server Time: 2019-02-16 19:27:20
Web Analytics