Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Ловен туризам

До „Јасен“  се стигнува по половина час возење од центарот на Скопје. Има 25 километри пат, во еден дел тесен, но асфалтен. Но, штом дојдете тука во планината, на надморска височина од 1.200 метри, имате чувство дека сте влегле во друг свет, во кој нема луѓе, туку само недопрена природа, во предел во кој тешко може да кажете колку бои гледате пред себе! Жолта, зелена, црвена, сина…


Ова е статија објавена во популарното американско ловечко списание “Sports Afield“ од авторот Крег Бодингтон. Авторот и самиот е пасиониран ловец и во списанието ги опишува своите ловечки искуства низ целиот свет. Тој во списанието на многу афирмативен начин го споделува своето искуство од ловот во нашата држава и воедно дава свое видување за нашата држава и ловот во неа. Во продолжение ќе Ви овозможам да го прочитате во целост неговиот текст.

 

Ловџии од САД, Русија, Австралија, па дури и Нов зеланд плаќаат и по 17 илјади евра за да ловат во Македонија. Државното ловиште Јасен, според директорот Михаил Малахов,  веќе три години е едно од десетте најпознати ловишта во светот. Најмногу се лови балканската дивокоза и за неа ловџиите плаќаат од 1 500 до 4.500 евра. Најмала вредност има дивата свиња, за која просечно се плаќаат по 400 евра, но може да достигне и цена од 6 илјади евра. Најскапо во Јасен е да убиеш елен.

Ловиштето Јасен е атрактивна и позната дестинација за ловџиите од САД и Русија, а последните години и љубителите на ловот од Европа.

За да го одржат интересот за овој ловен предел во кој живее и рисот како заштитен автохтон и редок дивеч, во соработка со дипломатските претставништва и промотори низ светот, раководството на Јасен заедно со Агенцијата за промоција на туризам вршат интензивен маркетинг прилагоден на подрачјето каде се презентираат.

Несомнено дека ловниот туризам има голем финансиски потенцијал. Во Европа има околу 7,5 милиони регистрирани ловци, помеѓу кои 10% се т.н. транснационални ервопски ловци, односно такви кои обично ловат надвор од границите на своите држави. Ова е дејност во која на ниво на Еврпската Унија на годишно ниво се вртат околу 10 милијарди евра. Едни од државите во Европа со најголем приход од ловен туризам се Австрија со околу 500 милиони евра и Унгарија со околу 100 милиони евра.

Радува фактот што благодарение на креативноста, амбициозноста и енергијата кои денешните ловци и концесионери со ловиштата ја вложуваат во ловството, ловниот туризам полека но сигурно граби напред. Тие користејќи ги придобивките на современите средства за комуникација мошне брзо навлегуваат во тајните на ловството и стекнатото знаење го имплентираат во своите ловишта.

Веќе се видливи резултатите од големиот напредок на ловството во нашата држава, така што доколку се направи некоја посериозна анализа нема да биде изненадување ако се испостави дека во изминатиов период ова е гранка со најголем развој кај нас. За ова сведочат повеќето ново формирани и реновирани оградени ловишта, гатери, одгледувачници, фазанерии и ловечки куќи кои никнуваат низ целата наша држава.

 Мавровско дебарскиот регион, со изобилството од природни и антропогени објекти е неисцрпен за посетителите. Но сепак посетителот кој е во близина или стигнал на овој простор, неизоставно треба да се задржи и прошета во Маврово и околу Мавровското Езеро.

Еден ден би бил вистинско уживање да се посети платото на планината Бистра со нејзините пространи пасишта, понорот Тони Вода, селото Галичник (Галичка свадба, 12-ти јули, Петровден), традиционалните бачила. Таму пробајте го најквалитетното сирење и кашкавал и напијте се ладна планинска вода.

Веќе е кажано дела ловниот туризам е специфичен и многу скап туризам усмерен кон дивечот и ловниот простор како крајна дестинација. Отука ловно – туристичката инфраструктура има посебно всушност условно значење за развојот на ловниот туризам – веднаш зад производството и одгледувањето на дивечот како услов за одржливост.

Нашата традиција, ловечката култура и состојбата со управување и стопанисување со ловиштата, исклучително е негативна во оваа област.

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

891669
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
283
667
4818
16755
891669

Your IP: 54.209.202.123
Server Time: 2019-01-20 07:47:39
Web Analytics