Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Msc Goce Nikolovski

Msc Goce Nikolovski

Најскап дел од ловечкиот комплет секако дека е оружјето. Покрај новите прописи и процедури за набавка на оружје, лесно би можело да се случи во лов да почнеме да одеме со дренови колци, а не со сјајни убавици и современа опрема. Затоа од исклучителна важност е правилната грижа за нашето оружје за тоа да може долго и успешно да не служи. Прилично многу наши ловци со жал се присетуваат на своето челично милениче, кое започнало како салонски, а завршило како музејски експонат. Силните мразеви, дождот, кондензацијата и наизбежливите “машки“ лузни на кундакот и металот кои најчесто не потсетуваат на малото невнимание при транспортот и лошиот избор на опремата.

Ова ловиште се наоѓа во крајниот источен дел од нашата држава и е дел од Влаинско – малешевското ловностопанско подрачје – реон Делчево. Тоа е востановено како ловиште за крупен дивеч и се простира на површина од речиси 14.000 ха. Според многу параметри ова ловиште кое е лоцирано јужно од градот Делчево е најдоброто ловиште во овој ловен реон. Концесионер на ова ловиште е ЛД “Острец“од Делчево, но нивниот Договор за концесијаистекува во текот на оваа година.

Пристапот до ловиштето е лесен и брз, со оглед на тоа што низ него минуваат магистралниот патен правец М5 (Штип – Делчево) и регионалниот патен правец кој ги поврзува градовите од источниот дел од нашата држава Струмица – Берово - Делчево. Во негова непосредна близина се наоѓа и граничниот премин “Делчево“, така што и пристапот од соседна Бугарија не претставува никаков проблем. Благодарение на густата мрежа од сообраќајници од разни категории која се наоѓа на просторот на ловиштето, пристапот до ловните терени во ловиштето од градот Делчево е многу лесен и брз.

Измијте го и исушете го месото па посолете го, додајте бибер истрлајте со ситно сецкан лук, магдонос и мажоран. Потоа месото од сите страни премачкајте го со масло, замотајте го во фолија и ставете го да се пече во загреана рерна на 200˚C околу 60 минути. Кога месото е печено, исечете ја фолијата, извадете го месото, исечете го на парчиња и вратете го назад во фолијата пазејќи сокот од печењето да остане во фолијата. Послужете со зеленчук на жар.

 Мечката е најголем вид од дивечот во нашата држава. Тие во Македонија се заштитен вид и забранет е нивниот лов. Забрана за лов постои од 1996 година, кога е евидентирано нагло опаѓање на бројот на примероци од ова животно. Според податоците од Сојузот на ловџиите, во земјава се регистрирани околу 160 мечки, но последните податоци укажуваат зголемување на нејзината бројност.

Ги среќаваме во националните паркови Галичица, Маврово и Пелистер каде таа е заштитен знак, како и во околината на резерватот Јасен. Интересен е податокот што таа ги населува планините од западна и централна Македонија, додека многи ретко се сретнува источно од течението на река Вардар и тоа воглавном се мечки кои повремено доаѓаат од соседна Бугарија.

Честопати, при одгледувањето на дивечот во слободна природа е присутен еден мошне сериозен проблем. Имено, поради неплански или прекумерен отстрел, како и поради некоја болест, густината на популацијата на дивечот е многу намалена или се наоѓа на границата на биолошкиот минимум. Ревитализацијата на ваквите популации по природен пат, бара подолго време. За да се скрати времетраењето во регенерацијата на дивеч во ловивиштето, се применува негово населување со определен број примероци.

Населување дивеч во ловиштата може да се изведе и заради внесување на некој нов вид, за кој во местоживеење постојат поволни услови за опстанок.

 

Ловечкиот трофеј е дел од дивечот или целиот дивеч во вид на препарат. Според ловечките обичаи, трофејот секогаш муприпаѓа на ловецот што го одстрелиал дивечот. Квалитетно обработен и естетски природно поставен, трофејот представува спомен на ловечкото доживување. Затоа треба да се посвети вистинско внимание на обработката, чувањето и заштитата на трофејот од штетните влијанија

 


Како џипот стана најдобар пријател на возење во природа, но и мода


Почетокот на производство на правите теренци може приближно да се смести во периодот на почетокот II Светска војна. Тогаш Американците во три различни фабрики произведувале “Jeep”. Така всушност се создало име на цела една класа возила. Малку е познато дека во 1938 година и СССР почнале производство на слично возило, прво е произведен моделот Gaz 61, за да го наследат Gaz 64 и Gaz 67.

 

Невообичаеното топло, речиси пролетно време во јануари, во Словачка и Полска ги разбудило мечките од зимскиот сон, во Чешка пчелите и крлежите, а ги излажало и некои дрвца да почнат да пупат.

Ловечка несреќа која се случила ден пред новогодишната прослава, во утринските часови во близина на струшкото село Октиси, за малку ќе оставела еден ловец без око. Четириесет и двегодишниот Ј.А. од село Октиси бил во лов на дивеч со својот пријател, кога при испукување од неговата ловна пушка, сачмата се одбила од камен и го повредила во пределот на окото.

Повредениот е пренесен во Медицинскиот центар Струга од каде поради сериозноста на повредата е префрлен во Билница Охрид. Се работи на целосно расчистување на случајот.


 

Развојот на ловниот туризам е целта на потпишување на Меморандум за соработка меѓу Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и ловните федерации од регионот. Кон крајот на минатата година Договорот го потпишаа министерот Љупчо Димовски и претседателите на ловните федерации, кои присуствуваа на состанокот во месноста Селиште кое се наоѓа во ловиштето “Јасен“.

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

908137
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
413
519
3509
9371
908137

Your IP: 52.91.176.251
Server Time: 2019-02-16 19:19:40
Web Analytics