Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Msc Goce Nikolovski

Msc Goce Nikolovski

Владата преку Mинистерството за земјоделство, шумарство и водостопанство распиша јавен повик за доделување под концесија на дивечот во 12 ловишта кои се лоцирани во 5 ловни региони во Република Македонија. Рокот за поднесување на понудите е до 20 јануари 2015 година, кога ќе следува и нивното јавно отворање.

Три од ловиштата се за ситен дивеч и за нив концесијата ќе биде за период од 10 години, додека девет се ловишта за крупен дивеч и тие ќе бидат дадени под концесија на период од 20 години. Од нив по едно ловиште е од ловниот реон на Македонски Брод, Прилеп и Струга, четири се во Кочани и пет од ловниот реон Делчево.

Во нашата држава се наметнува потребата да се изработи нов Закон за ловството со кој ќе се олесни работата на ловечките друштва и концесионерите со ловиштата и ќе се трасираат патиштата за идниот развој на ловството. Постојниот Закон за ловство е солиден, но тој во изминатиов период има претрпено голем број на измени и дополнувања, и не ги задоволува во целост потребите на ловците и концесионерите.

Во прилог на ова е и фактот што после големиот напредок на ловството во нашата држава, имаме период на стагнирање или дури и назадување во одредени области. Едноставно големиот развој создаде нови проблеми и ситуации чие решавање е ограничено со постојниот Закон или воопшто не се предвидени со истиот.

 

Во Штип, во близина на Дестилерија, кон почетокот на месецов забележан е прегазен шакал (чакал), диво животно кое повеќе од половина век не е забележано на просторот на Македонија. Ловџиите од штипското здружение „Ловец“ излегле на лице место да извршат увид и на нивно големо изненадување заклучиле дека станува збор за шакал.

 

Колку истрели може да издржи просечната ловечка пушка и како ловџијата може да и го продолжи работниот век ? На овие две прашања веројатно има одговори колку и ловџии. Да бидеме релни, солидна сачмарка или карабин без проблеми може да издржи еден цел ловечки век, а ако сопственикот грижливо ја одржува и значително подолго. Сепак во праксата, се разбира се е релативно од случај до случај.

 

Крлежите се ситни, неколку милиметри долги животинчиња кои и припаѓаат на групата членконоги и пајаковидни. Тие се значајни за здравјето, бидејќи се хранат со крвта на животните и човекот и можат да пренесат некои заразни болести. За да можеме што посигурно и побезгрижно да одиме во природа, добро е по нешто да се знае за тие животинки, за ризиците кои тие преставуваат за луѓето и за начинот на заштита на здравјето.

 

Брзо уништувањето на шумите и прекумерна човечка интервенција во живеалиштата на дивиот свет доведува до честите средби помеѓу луѓето и дивите животни. Упадот во живеалиштата на дивиот свет обично се случува кога патишта, пруги, канали, електрични далноводи и цевководи ќе се изградат во нивните живеалишта и ќе ги поделат нивните живеалишта. Тие обидувајќи седа ги минат патишта често страдаат од брзите возила.

Научниците неодамна објавија дека како резултат на потоплата клима дивокозите во италијанските Алпи во текот на изминативе неколку децении станале значително поситни.

Иако е познато дека глобалното затоплување предизвикува промени во големината на телата кај голем број на животни, оваа појава е многу подраматична одколку што досега мислеа научниците и укажуваат на тоа дека климатските промени на засега неразбирливи начини може да имаат значително влијание врз природните системи во блиска иднина.

Псевдотуберкулозата (Yersinia pseudotuberculosis) е акутна или хронична заразна болест на зајците, куничите, сите ситни глодари, фазаните, многу други диви и домашни птици, кучиња, мачки, но болеста е утврдена и кај луѓето. Тоа е бактериско заболување, предизвикано од бактеријата Yersinia pseudotuberculosis, која се наоѓа во системот за варење и претставува една од најтешките заразни болести кај зајаците. Според некои автори, со оваа бактерија се заразени од 13-17% од европските зајаци.

Во Полициската станица Пробиштип на 19 октомври добиена е пријава дека во 12:50 часот добиле повик за укажување на лекарска помош на Д.А. роден 1945 година од Пробиштип. Лицето се здобило со тешки телесни повреди за време на лов на местото Чашица, во околината на Пробиштип. Овде Д.А. бил на лов со уште 2 лица и во моментот кога се одмарале, едно од ловџиските кучиња ја турнало пушката при што таа испукала еден патрон кон сопственикот на пушката кој се здобил со тешки телесни повреди.

По укажаната лекарска помош лицето е пренесено во Клиничка болница – Штип, каде се констатирани тешки телесни повреди и истото е задржан на понатамошно болничко лекување.

 Јазовичарот кој е наречен уште и “tackle“ и “dackel“, е познат од времето на средниот век. Од гоничите издвоени се кучиња кои трчале без престанок и биле посебно погодни за работа под земја. Од овие краткоконоги кучиња се искристализирале јазовичарите кои се познати како сестрано употребливи ловечки кучиња. Овие кучиња исто така покажува извонредни остварувања и над земјата, како и во следогласен лов и на крвава трага.

Најстаро здружение за одгледување на јазовичари е Deutsche Teckelklub e. v. кое е формирано во 1888 година. Јазовичарот во текот на децениите е одгледан во три големини (стандарден јазовичар, џуџест јазовичар и јазовичар зајчар) и три варијанти на влакното (кратковлакнести, оштровлакнести и долговлакнести).

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

908322
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
598
519
3694
9556
908322

Your IP: 52.91.176.251
Server Time: 2019-02-16 20:27:50
Web Analytics