Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Msc Goce Nikolovski

Msc Goce Nikolovski

Според многу параметри, ловиштето “Полаки“ е едно од најубавите ловишта во нашата држава. Тоа е вистински “бисер“ со кој нашата држава може со гордост да се промовира во полето на ловниот туризам. Поради своите карактеристики, ова ловиште се до минатата година имаше статус на државно ловиште, кој со одлука на Влада го изгуби и стана комерцијално ловиште.

Ловиштето “Полаки“ се наоѓа во Брегалничкото ловностопанско подрачје - реон Кочани и е востановено како ловиште за крупен дивеч. Тоа е со вкупна површина од 12.930 ha. Позиционирано е на потегот северно од градот Кочани и се протега од врвот “Султан Тепе (Царев врв)“ на север, па се до браната “Градче“ на Кочанското езеро на југ.

Во денешно време кога технологијата од ден во ден се повеќе напредува, улогата на надзорните сензорски камери кои се современ начин на постојан надзор во ловиштата е голема. Камерите за надзор на дивеч може да се користат за различни намени. Тие првенствено се користат за снимање на активностите на дивечот поради што најчесто се поставуваат на места каде најчесто се движи и задржува дивечот како што се хранилишта, солишта, калишта, поилишта или патеки. Покрај тоа тие се користат и за извидување и подготовки за лов, како и за пратење на активностите на криволовците и ловокрадците.

Во еден наш претходен натпис ви ги претставивме најубавите пет оградени ловишта во нашата држава, помеѓу кои со својата убавина и атрактивност се издвојува ограденото ловиште “Полаки“ од Кочани. Ова оградено ловиште не само што е најубаво, туку е и наше најбогато ловиште со елен лопатар и обичен елен. Тоа е градено и надоградувано од неколку генерации ловци и ловни работници, кои во него ја вградиле сета своја љубов и стручност од областа на ловството.

Сепак човековата глупост и лакомост се чини дека се безгранични, па она што грижливо се градело и создавало со децении, некои поединци во обид за лична корист се обидуваат пред нашите очи буквално “преку ноќ“ да го уништат. Тие немаат ни трошка совест, морал ни патриотизам, бидејќи за денар повеќе во сопствените џепови, ќе уништат еден од “бисерите“ на ловството во нашата држава кој треба да биде еден од нашите најголеми промотори за развојот на елитниот туризам во Осоговието.

 Куната златка е убава и итра ѕверка, чие што тело е долго околу 55 cm, а опашот околу 30 cm. Шилестата муцка и е темно обоена, со оштри заби. Има широки, влакнести и подвижни уши. Кратките нозе и се покриени со темни влакна, дури и на табаните. Крзното одозгора и е темнокафејаво, на муцката бледо, на челото и образите светлокафејаво, на на стомакот жолтеникаво, грлото и дониот дел на врато и се со убава жолта боја како жолчка од јајце, што воедно е и најпозната карактеристика на куната златка. Густото, меко и сјајно крзно преку зима има потемна боја отколку преку лето.

Според член 49 од Законот за ловството Концесионерот на дивечот во ловиштето најдоцна до 31 март во тековната година е должен да изготви годишен план за спроведување на посебната ловностопанска основа и да го достави на мислење до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во рок од 30 дена од денот на приемот на годишен план за спроведување на посебната ловностопанска основа треба да даде мислење до концесионерот на дивечот во ловиштата.

Без позитивно мислење на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на годишниот план, концесионерот на дивечот во ловиштето не може да го користи правото на застрел на дивечот во ловиштето.

Ловиштето “Тажево“ е востановено како ловиште за крупен дивеч. Тоа се наоѓа во централниот дел од нашата држава, односно е дел од Кичевско – Бродското ловностопанско подрачје – реон Македонски Брод. Ловиштето е лоцирано во крајниот северен дел на овој ловен реон и е со површина од околу 7.680 ха.

Ловниот реон Македонски Брод се карактеризира со неколку убави ловишта за крупен дивеч, од кои со својата атрактивност се издвојува токму ловиштето “Тажево“.  Тоа се должи на повеќе фактори, помеѓу кои се богатството со разни видови на дивеч, можноста за лов на дивокоза, убавата природа, слабата населеност, граничењето со ловиштето “Јасен“, близината на акумулационото езеро “Козјак“ и сл.

Без реално утврдена состојба нема ни добри планови за стопанисување. Иако пребројувањето на дивечот е обврска на концесионерите на ловиштата и денеска има концесионери кои оваа најважна задача не ја сваќаат сериозно, па на таков начин и му приоѓаат. Броењето на дивечот се наметнува како потреба при планско стопанисување. Сите концесионери на ловишта кои што знааат што значи пребројувањето на дивечот толку се навлезени во оваа проблематика така што е непотребно да се пишува и да се потсетуваат.

Сепак факт е дека има доста од нив кои што на оваа задача не и посветуваат доволно внимание па се наметнува потребата да ги потсетиме тоа да го направат сега кога завршува зимата и кога поминале т.н. зимски губитоци. Ако при тоа успешно ја завршат оваа задача и ако се утврди “вистинската“ бројна состојба на дивечот во ловиштето, тогаш лесно е да се изработат реални планови за отстрел.

Крајот на сезоната на лов е вистинско времедетално да го прегледаме своето ловечко оружје. Деталното раздвојување на металните од дрвните делови што е задолжителна постапка при чистењето на оружјето, треба да почне во целосна атмосвера на тишина и трпение. Механичките оштетувања и ситните дефекти се нормална работа, лесно се забележителни и едноставно го тераат сопственикот на оружјето брзо да интеренира, меѓутоа тивкиот прикриен непријател на нешто оружје, корозијата, стрпливо чека да и се заврти грбот па да почне со гозбата. Користењето на оружјето воедно значи трајна изложеност на многубројни хемиски агенси од непосредната околина и воздух кој предизвикува корозија на челикот. Во учебниците често се пронаоѓа изразот железо одколку челик, па своите челици ќе ги третираме како да немаат оплеменувачи и ќе ја опишеме корозијата која е карактеристична за Fe (ferum – железо).

Долговлакнестиот птичар долго време било шумарско куче и “кртица за све“ на германските ловци. Карактеристиките на расата прв пат ги опишале во 1879 година кои до денеска речиси не се променети. Потеклото на оваа раса кучиња не е познато, сепак може да се насети дека потекнува од птичарот и сетерот. Тоа по карактер е мирно, лесно за одгледување, благо и многу послушно, на кого му е потребна лубов и внимание од сопственикот.

Германскиот долговлакнест птичар е навистина убаво куче: кога укажува на дивечот стои со опашка израмнета со грбната линија. Познато е само во Германија, каде е ценето поради нескротливиот интерес за секој вид на дивеч, поради одличниот нос, неуморното тражење и смиреност во најдраматичните моменти на лов.

Задоволството за поголемиот број на ловци – ловот на диви свињи – заврши во месец јануари. Крајот на сезоната февруари е за љубителите на лов на некои прелетни птици како што се шумската шљука (Scolopax rusticola) и големиот бекасин (Gallinago media). Ова се птици преселнички кои не се гнездат во нашата држава. Првото што треба да се знае за нив е дека шумската шљука е шумска птица, додека големата шљука е водна птица.

Шумска шљука или како што понекогаш го нарекуваат куконоска поради нејзиниот 7-8 см долг клун, ги населува густите планински шуми и местата со влажни почви, обраснати со папрат, како и сечиштата. Тежи околу 300-400 гр. Се гнезди на земјата, под некое паднато дрво, во пенушка или во грмушки.

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

908227
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
503
519
3599
9461
908227

Your IP: 52.91.176.251
Server Time: 2019-02-16 19:38:29
Web Analytics