Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Msc Goce Nikolovski

Msc Goce Nikolovski

Здружението ловечко друштво (ЗЛД) ,,РУЕН,,- Велес е едно од ретките друштва во Република Македонија за кое врз основа на пишаните документи се потврдува дека е едно од најстарите во Државата. Според пишаните документи, како и сведоштвата на најстарите ловци, потврдуваат дека почетокот на организираниот лов на територијата на Велес започнува уште пред Балканските војни во 1920 година во времето на првата демократизација на деловите на Турската империја. Во 1930 веќе било формирано ловечкото друштво во рамките на Сојузот на Југословенските кралевски ловечки организации. Со одлука на 1.2.1979 година Собранието на општина Велес на својата територија формира 7 ловишта со кои стопанисува општинското ловечко друштво ,,РУЕН,,.

За жал сведоци сме дека во последниов период имаме големо влошување со состојбите во ловството, поради што ловечките друштва, концесионерите и ловците се соочуваат со се поголеми проблеми. Како доказ ва влошените состојби во ловството се случи уназадување на нашите најубави ловишта и едно ловиште да изгуби статус на државно ловиште, ловечките друштва да немаат каде да се обратат за помош поради што се присилени да се снаоѓаат како знаат и умеат, додека граѓаните се потешко да стануваат ловци и да доаѓаат до дозволи за оружје.

Кога се движиме низ природа често се случува да го изгубиме правецот и да заталкаме. Затоа од круцијално значење е знаењето како да се ориентираме во просторот без употреба на карта или компас. Подолу се опишани неколку начини за одредување на страните на светот на брз и едноствен начин.

Фотографијата која покажува чопор волци во изминатиов период беше вистински “бум“ на интернет и голем број на медиуми наведуваа дека таа со себе носи невероватна мистериозна приказна. Сепак, дали тоа е правата вистина?

Приказната која се пласира со фотографијата е силна и остава длабоки емоции. Кога ќе се прочита се гледа дека човековата фантазија и желба за сензација се навистина големи, при што од обична слика прават неверојатна приказна.

Ловечките трофеи и сите обичаи кои се поврзани со нив, во најдобар дел потекнуваат од почетокот на историјата на општеството кога ловот претставувал главно занимање на луѓето. Ловот бил од животна важност за целиот род, подоцна и за целото племе. Успехот во ловот значел доволно храна, а неуспехот глад. Земајќи го во предвид примитивното оружје, ловот во праисторијата барал тесна соработка помеѓу ловците, затоа што честопати, нивниот живот бил доведуван во опасност.

Речиси не постои ловец и љубител на оружјето, кој меѓу илјада пушки од прва нема да ја препознае војничката пушка од системот “Хенри -Мартини“, или во краен случај нема таков кој не слушнал за неа. Како куриозитет стои фактот дека дури во македонските народни песни се спомнува името на познатата комитска пушка “мартинка“. Меѓутоа малку луѓе знаат дека во Македонија постојат и оригинални примероци од овој тип на пушки кои биле правени исклучиво за лов.

Бидејќи покрај другите соджини тука се третираат и вештините кои подразбираат ракување со огнено оружје, добро би било да се потсетиме и да ги повториме универзалните правила за безбедност во ракувањето и складирањето на оружјето. Имајте во предвид дека секогаш кога држите оружје во рака, од невнимание можете да си нанесете штета како на себе така и на други лица кои се во ваша близина. Затоа, поради невнимание не дозволувајте да си го искомплицирате животот и секогаш имајте ги на ум овие правила.

За ловците чакалот е нешто слично како тревата во земјоделството. Ако не го ретчиш, тој ќе уништи се што ќе стигне. Откако повторно се појави на нашиве простори тој е се поброен со што воедно и штетите од него се све поголеми. На одредени простори успеа дури да ги потисне и отсекогаш тука присутните штетници лисиците.

Ова е прочистена верзија на Законот за орујето, кој е од големо значење за ловците. Во овој пречистен текст вклучени се и сите измени и дополнувања до 2013 година. Секој ловџија кој има намера да набави оружје, доколку има некои нејаснотии може да го прочита овој закон каде ќе најде голем број одговори на своите прашања.

ПРАВИЛНИК за начинот на водење на евиденција на трофеите

Член 1

Со овој правилник се пропишува начинот на водење на евиденција на трофеите.

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

908206
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
482
519
3578
9440
908206

Your IP: 52.91.176.251
Server Time: 2019-02-16 19:27:31
Web Analytics