Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Дивеч

 Куната златка е убава и итра ѕверка, чие што тело е долго околу 55 cm, а опашот околу 30 cm. Шилестата муцка и е темно обоена, со оштри заби. Има широки, влакнести и подвижни уши. Кратките нозе и се покриени со темни влакна, дури и на табаните. Крзното одозгора и е темнокафејаво, на муцката бледо, на челото и образите светлокафејаво, на на стомакот жолтеникаво, грлото и дониот дел на врато и се со убава жолта боја како жолчка од јајце, што воедно е и најпозната карактеристика на куната златка. Густото, меко и сјајно крзно преку зима има потемна боја отколку преку лето.

 

Сур орел или златниот орел (науч. Aquila chrysaetos) е една од најголемите дневни грабливи птици. Тој е застапен и во нашата држава, во која согласно Законот за ловството е трајно забранет неговиот лов.

 Мечката е најголем вид од дивечот во нашата држава. Тие во Македонија се заштитен вид и забранет е нивниот лов. Забрана за лов постои од 1996 година, кога е евидентирано нагло опаѓање на бројот на примероци од ова животно. Според податоците од Сојузот на ловџиите, во земјава се регистрирани околу 160 мечки, но последните податоци укажуваат зголемување на нејзината бројност.

Ги среќаваме во националните паркови Галичица, Маврово и Пелистер каде таа е заштитен знак, како и во околината на резерватот Јасен. Интересен е податокот што таа ги населува планините од западна и централна Македонија, додека многи ретко се сретнува источно од течението на река Вардар и тоа воглавном се мечки кои повремено доаѓаат од соседна Бугарија.

 

Ловечкиот трофеј е дел од дивечот или целиот дивеч во вид на препарат. Според ловечките обичаи, трофејот секогаш муприпаѓа на ловецот што го одстрелиал дивечот. Квалитетно обработен и естетски природно поставен, трофејот представува спомен на ловечкото доживување. Затоа треба да се посвети вистинско внимание на обработката, чувањето и заштитата на трофејот од штетните влијанија

 Шумската шљука е птица преселничка. Во нашите краишта е зимски резидент. Летата ги минува во ниските мочурливи подрачја на Северна Европа, Азија и Јапонија, а зимите во земјите на Средоземното Mope (во Италија, Грција, Франција, Северна Африка) и на островите на Јадранското, Јонското и Средоземното Mope.

Низ нашите краишта прелетува во март, кога таа се сели кон север и оваа селидба трае околу три недели. Вториот пат, кога се сели кон југ, првите примероци се среќаваат кон крајот на септември и во почетокот на октомври. Најчесто се задржува по бртските и крајречните ниски шуми. До колку зимите се топли, останува кај нас се до идната пролет, a некои тврдат дека и се гнезди.

 Еленот лопатар или шарениот елен (Dama dama) и припаѓа на фамилијата Cervidae, подфамилија Cervinae и родот Dama. Тој е распространет речиси низ цела Европа. Негова прататковина е Мала Азија, источното средоземје се до Иран и Ирак, каде и ден денешен може да се најдат поединечни примероци.

Во III век во времето на римјаните се јавува во провинциите: Иберија, Галија и Германија, од каде е раширен во Англија. Во средниот век овој вид се шири и во други реони од Европа, кога се населува во Данска и Шведска. Во XVIII век се забележува во слободна природа во Португалија и Италија (Сардинија).


Црвената верверица или Евроазиската црвена верверица (Sciurus vulgaris) е еден од видовите на верверици. Европските верверици се глодари сештојади кои што живеат на дрва. Тие се раширени на просторот скоро на цела Евроазија, меѓутоа во Британија популацијата на оваа верверица драстично е намалена како последица на внесувањето на сивата верверица од Северна Америка. 

 

 

Лисицата или црвената лисица (Vulpes vulpes) е најпозната од сите видови на лисици. Taa е најраспространета не само од сите видови на лисици туку и од сите останати копнени месојадци. Како што кажува нејзиното име крзното по боја најчесто и е црвно-кафеаво. Постојат околу 40 подвидови на лисици.

Page 1 of 2

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

908158
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
434
519
3530
9392
908158

Your IP: 52.91.176.251
Server Time: 2019-02-16 19:21:15
Web Analytics