Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Msc Goce Nikolovski

Msc Goce Nikolovski

Викендов што помина, во отворените ловишта од нашата држава беше последниот за лов на повеќе видови крупен дивеч од ловната сезона на 2013 година. Од 1 февруари, согласно Законот за ловството започнува ловостојот на дивата свиња и срната, како и на обичниот елен кој за жал го има само во неколку ловишта од нашата држава. Еленот лопатар и муфлонот засега ги има само во оградените ловишта, па за нив може да се рече дека ловостојот нема значење.

 

Трихинелозата е болест од која покрај дивечот, оболува и човекот. Тоа е болест предизвикана од ембрионите на Тrihinellа spiralis за време на нивната миграција од цревата на човекот во мускулите, а пропратена е со висока температура, јаки болки во мускулите, отекување на лицето и веѓите и еозинофолија (зголемен број на бели крвни зрнца - еозинофоли кои се знак за присуство на паразити во телото).

Трихинелите се ситни црви кои потсетуваат на влакно (грчки tricino = влакнест), а живеат исклучиво паразитски живот во цревата и мускулите на многу месојади  и сештојади. На човекот може да премине видот Trichinella spiralis (Owen, 1835.), и да предизвика трихинелоза. Раширена е по цел свет, а посебно во краевите каде се јаде свинско месо. Останатите видови кои се наоѓаат во дивата природа далеку од човекот немаат значење за хумано-медицинска паразитологија. Таа била откриена при обдукција, како ситна ларва во мускулите на почината особа. Во тој стадиум ја опишал Owen во 1835 година и ја нарекол Trichina spiralis.

 Ловот со птици грабливки се претпоставува дека потекнува од номадските народи на Азијатските рамници. Номадите ги користеле птиците грабливки да обезбедат храна неопходна за опстанок, на еден од веројатно најдревните начини на лов во историјата на човештвото. Подоцна, соколарството се развива во спорт и оваа фасцинантна соработка меѓу човекот и птицата станала една од најстарите активности на човекот во природата. Се чини дека во денешно време во соколарството ловот е споредна работа и дека тоа се базира на љубовта кон птицита и задоволството од набљудувањето на начинот на лов на птицата.

 

Складиштата се такви ловнотехнички објекти со помош на кои на подрачјето на ловиштето, се складира потребната квалитетна дополнителна храна за дивечот. Нивната конструкција и облик може да бидат различни што зависи од видот на храната која ќе се чува во нив, но сепак без разлика на градбата и формата тие мора во целоста да ја исполнуваат својата основна функција, а тоа е да ја чуваат храната од расипување и растурање.

 Кичевскиот ловен реон важи за еден од најдобрите во нашата држава за крупен дивеч, особено за дива свиња. Во него постојат неколку ловечки друштва помеѓу кои најстаро и најбројно е ловечкото друштво “Елен“, чие седиште се наоѓа во градот Кичево.

Тоа е формирано кон средината на минатиот век во 1946 година во Кичево. Во тоа време занаетчиите и ловците, како на пр: Ширгоски Боро, Василко Јованоски, Димитрија Лаќо, Наќески Илија, Силјаноски Аце, Наумоски Фоне, Настески Лефче, Андоноски Лефче, Бајрамоски Осман и др., се собирале во кафеаната “Ориент“, од каде што потекнала иницијативата за формирање на едно здружение на ловците од овој крај. За прв претседател бил избран Трпески Никола кој бил угледен жител на Кичево занаетчија во еснафот Кичевски.

Искуствата на голем број ловци говорат за практичноста на ловечките пушки со комбинирани цевки. Комбинираното оружје е многу практично и корисно, особено кога истовремено се лови крупен и ситен дивеч. Ловецот во секој момент е во можност да лови ситен дивеч со сачма, а крупен дивеч со карабинско зрно.

Со комбинираното оружје добро се гаѓа и погодува, бидејќи ловецот со подолго користење на еден кундак подобро се навикнува на пушката. Голема предност на ова оружје дава и можноста за монтирање на оптички нишани, кога добиваме и многу доверлив карабин за пукање од чеки.

 

Вајмарскиот птичар е средно големо куче, убаво обликувано и жилаво ловечко куче. Кратковлакнестиот и долговлакнестиот птичар се разликуваат од него само по влакното. Главата му е масивна со долг носен дел. Очите кај младенчињата се плавкасти, а покасно стануваат светли до боја на јантар. Ушите му се широки и прилично долги. Подвлакно има малку или воопшто го нема.

Вајмарецот е исклучително свестрано куче кое неуморно го претражува теренот и со стоење (маркирање) го означува дивечот. Со задоволоство донесува се што може да носи. При работа главата ја носи значително пониско од другите птичари. Во маркирањето е сигурен, исклучително водољубив и многу отпорен на временските услови.  Покажува исклучителна наклонетост за работа на дисциплини после истрел, вклучувајќи и работа на трага на ранета дивеч. Често овие кучиња се користат и како чувари, службени кучиња, па и како натпреварувачки кучиња за влечење на санки.

 

За фазан:

За месото од фазан да биде повкусно се препорачува фазанот после одстрел да не се приготвува, туку да одлежи 2-3 дена во пердуви на суво, ладно и провевно место. Така одлежаниот фазан исчистетего и искубетего (се кубе на суво, не се става во врела вода), посолетего и оставетего да отстои 1-2 часа на ладно место.

 

Со серија написи за билеститен а дивечот, на нашите ловци сакам да им ја потенцирам опасноста од заразните болести на дивечот, кои не само што се опасни за самиот дивеч, туку тие може да бидат доста непријатни и за луѓето. Во прилог на тоа го пренесувам текстот за појава на оваа заразна болест во нашиот источен сосед.

 Начинот на кој постапувате со дивечот после одстрелот, многу е важен за кавалитетот на месото. Три фактори влијаат на квалитетот: топлина, хигиена и влага.

Топлината е непријател број еден. При топлото време доаѓа до брзо размножување на бактериите кои влијаат на квалитетот. Во основа веднаш треба да се извади утробата на одстреланиот дивеч и да се овозможи внатрешните делови да се изладат барем на ниво на надворешна температура.

Да се спречи загревање на дивечот добро е да се побара ладовина и да се обеси дивечот доколку е тоа можно. Покрупниот дивеч треба да се отвори за да се лади одвнатре.

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

908213
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
489
519
3585
9447
908213

Your IP: 52.91.176.251
Server Time: 2019-02-16 19:32:02
Web Analytics