Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Macedonia Hunting

Болести на дивечот

Бугарската агенција за безбедност на храна (БАБХ) го откри првиот случај на африканска чума на дива свиња во Бугарија. Станува збор за болест од која заболуваат домашните и дивите свињи, која не е опасна за човекот, а која во оваа сточарска гранка предизвикува големи економски загуби. Болеста се пренесува и шири со директен контакт од болно на здраво животно, индиректно се пренесува преку заразена храна и отпадоци од храна, опрема, возила и облека и биолошки преку вектор – мек крлеж од родот орнитходорос. Периодот на инкубација кај оваа болест е од 4 до 19 дена. Смртноста кај домашните свињи може да достигне до 100 проценти.

Веќе подолго време предупредувам дека постои голема опасност од појава на болест по дивите свињи која ќе ја десеткува нејзината популација. На почетокот повеќето не ме сваќаа серозно, но како одминува времето опасноста станува се пореална. Не треба да си нешто посебно паметен или некаков си визионер, туку едноставно треба да се пратат состојбите со дивечот во Европа и во соседството па да се извлечат такви заклучоци.

Како резултат на големата бројност на овој вид дивеч во нашата земја кој во последниот перод е во страшно голема експанзија, големиот број одгледувачници и оградени ловишта во кои дивечот се одгледува во голема густина и со минимални мерки за ветеринарна заштита, постои опасност да ја испровоцираат природата да си најде механизам како самата да ја регулира нејзината бројност. Потребно е само некаде да се појави иницијална каписла и големата бројност и густина на дивата свиња да предизвика експлозија на болеста.

Веќе извесен период предупредувам на опасноста од појавата на свинска чума, која може да ја десеткува бројност на дивите свињи во нашата држава. Голема експанзија на нејзината бројност, нејзината голема густина и недоволната ветеринарна заштита особено во оградените ловишта, се добра причина за да бидеме загрижени од опасноста од појава на некое вакво заболување и негово брзо ширење. Општо познати се законите на природата според кои, во услови кога одреден вид се пренамножува, природата ќе си најде механизам за да ја регулира неговата бројност.

Лигавката и шапот е акутна и многу инфективна заразна болест на домашните и дивите папкари, а понекогаш и кај човекот, со егзентематозни промени на слузокожата и кожата посебно на устата и помеѓу папците. Причинител е РНК вирус од групата Picornaviridae, Aphtovirus.

Псевдотуберкулозата (Yersinia pseudotuberculosis) е акутна или хронична заразна болест на зајците, куничите, сите ситни глодари, фазаните, многу други диви и домашни птици, кучиња, мачки, но болеста е утврдена и кај луѓето. Тоа е бактериско заболување, предизвикано од бактеријата Yersinia pseudotuberculosis, која се наоѓа во системот за варење и претставува една од најтешките заразни болести кај зајаците. Според некои автори, со оваа бактерија се заразени од 13-17% од европските зајаци.

 

Трихинелозата е болест од која покрај дивечот, оболува и човекот. Тоа е болест предизвикана од ембрионите на Тrihinellа spiralis за време на нивната миграција од цревата на човекот во мускулите, а пропратена е со висока температура, јаки болки во мускулите, отекување на лицето и веѓите и еозинофолија (зголемен број на бели крвни зрнца - еозинофоли кои се знак за присуство на паразити во телото).

Трихинелите се ситни црви кои потсетуваат на влакно (грчки tricino = влакнест), а живеат исклучиво паразитски живот во цревата и мускулите на многу месојади  и сештојади. На човекот може да премине видот Trichinella spiralis (Owen, 1835.), и да предизвика трихинелоза. Раширена е по цел свет, а посебно во краевите каде се јаде свинско месо. Останатите видови кои се наоѓаат во дивата природа далеку од човекот немаат значење за хумано-медицинска паразитологија. Таа била откриена при обдукција, како ситна ларва во мускулите на почината особа. Во тој стадиум ја опишал Owen во 1835 година и ја нарекол Trichina spiralis.

 

Со серија написи за билеститен а дивечот, на нашите ловци сакам да им ја потенцирам опасноста од заразните болести на дивечот, кои не само што се опасни за самиот дивеч, туку тие може да бидат доста непријатни и за луѓето. Во прилог на тоа го пренесувам текстот за појава на оваа заразна болест во нашиот источен сосед.

 Свинската чума е заразна болест со хроничен тек од која страдаат дивите свињи. Болеста се карактеризира со општ септикемиски синдром, а често и со хронично воспаление на белите дробови и хронично некротично воспаление на цревата. Причинител на ова заболување е РНК вирусот Pestivirus, од групата Flaviviridae.

Ова е исклучително опасна болест кај дивите свињи која може да предизвика катастрофални последици врз популацијата на овој бид дивеч. Кај оваа болест важи правилото подобро да се спречи од колку да се лечи, бидејќи дури 80% од заболените единки угинуваат. Лечењето е многу тешко и речиси невозможно, па болеста престанува спонтано.

Weather

Cannot get Skopje location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Translator

Visitors Counter

891574
Today
Yesterday
This Week
This Month
All days
188
667
4723
16660
891574

Your IP: 54.209.202.123
Server Time: 2019-01-20 06:40:04
Web Analytics